8è any d’ateneu cooperatiu consolidant itineraris d’impuls de l’ESS
5 de novembre de 2024
El 8è any d’ateneu cooperatiu i el seu cercle de cultura la Perifèrica tanca havent consolidat els tres itineraris d’impuls de l’Economia Solidària, la campanya del segell “Troba el que busques”, la segona edició de Festcoop a Santa Coloma, i del Creactiva’t Musical. Compartim algunes de les activitats destacades que s’han fet en aquest curs, les taules territorials, la revisió de les guies i els materials en paper, i la publicació dels exemples de bones pràctiques. Aquest curs tanca el trienni 2021-24, donant lloc a una nova etapa de l’Ateneu 2024-27.
Tres itineraris per impulsar el cooperativisme i l’economia solidària
Des de la tardor de 2023, el suport de l’Ateneu cooperatiu a les persones que impulsen projectes de l’economia social s’organitza en tres itineraris adequats a si és una iniciativa que s’està posant en marxa (Creació), si s’està transformant un negoci existent (Transformació) o si és una cooperativa o entitat que ja funciona i que busca consolidar-se o iniciar nous projectes (Consolidació).
En els últims tres anys, l’Ateneu ha fet actes, formacions, tallers, xerrades amb centenars de participants. Ha realitzat desenes d’acompanyaments, i ha facilitat la creació de cooperatives com Àgora desenvolupament personal SCCL; Cooperativa de lleure i cultura Menta i xocolata SCCL; Stickers rock SCCL; Mel i llimona creació artesanal SCCL; jeronimas room SCCL; Main unit SCCL; o Dbisual; i associacions com Assistance integration refugee; Bohemian kollective; Saps que; 080; Reafina; Festes populars de gramenet; o Santakoopera. Aquestes entitats neixen ja vinculades a l’economia social i solidària del territori, fet que facilita la intercooperació, la creació de mercat social i els projectes conjunts.
Segell “Troba el que busques” en el cooperativisme i l’economia solidària
Més de 160 entitats, serveis i productes estan representats en el mapa, algunes ja tenen el segell en forma d’adhesiu col·locat a la porta del seu local. Des de l’Ateneu hem contactat i recollit la informació de les iniciatives de Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià del Besòs i els barris de la llera del Besòs de Barcelona. És el resultat de la feina feta des de fa anys, la combinació del treball de camp sobre el terreny i les dades recollides a través de diverses fonts d’informació. Les iniciatives cartografiades són aquelles que estan d’acord amb els valors i principis de l’economia social i solidària.
Èxit de participació al FESTcoop i el Creactiva’t que es consoliden
Enguany hem celebrat les segones edicions del FestCoop Gramenet i el Creactiva’t Musical a Badalona. El FestCoop Gramenet, festival de promoció i difusió del cooperativisme i de l’economia Social i solidària de Santa Coloma de Gramenet, va comptar amb centenars de persones que es van aplegar el setembre als Jardins de Can Sisteré, per participar en la mostra de les activitats econòmiques que duen a terme diverses cooperatives de la ciutat. El Creactiva’t Musical, a Badalona ha aconseguit crear una xarxa d’intercooperació entre els diferents agents musicals per tal d’enfortir i potenciar l’escena musical de la ciutat.
Tres taules territorials centrades en la promoció econòmica i la inserció sociolaboral
La primera Taula Territorial 2024, l’abril, va ser sobre Inserció sociolaboral i ESS al Barcelonès Nord, per donar continuïtat al treball encetat en taules territorials anteriors per diagnosticar la situació del territori en l’àmbit de la promoció de l’ESS. + informació
La segona Taula Territorial 2024, el juliol, va ser sobre promoció econòmica i inserció sociolaboral al Barcelonès Nord per generar un espai de trobada, reflexió i intercanvi entre diferents agents que treballen en programes d’inserció laboral i promoció de l’economia social i solidària. En aquest cas concret es va connectar amb els serveis de promoció econòmica i d’ocupació del Barcelonès Nord amb agents com el Servei d’Ocupació de Catalunya (CIFO), Grameimpuls, IMPO i d’altres. + informació
La tercera Taula Territorial 2024, l’octubre, va ser sobre com fer xarxa per la inserció sociolaboral a l’ESS al Barcelonès Nord. El propòsit era continuar treballant en un espai estable de trobada dels programes d’inserció laboral, així com agents que promouen l’ESS, per tal de desenvolupar projectes conjunts i coordinar-se en l’acció territorial a Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. + informació
Revisió de les guies
Les guies per engegar un projecte col·lectiu, sobre què és una cooperativa, com crear una cooperativa, com crear una associació i com transformar una associació en cooperativa han estat revisades i publicades, perquè siguin accessibles i descarregables des del web de l’Ateneu
Exemples de bones pràctiques
Hem visibilitzat els projectes i entitats que serveixen d’exemple de bones pràctiques de l’ESS en el territori, projectes com La Vall de Betlem; Passaport Edunauta; empoderament i desenvolupament professional en la inserció laboral de les dones, amb el Dia de l’Experta; com s’estableixen equips de treball en diversitat a Andròmines; un projecte d’acompanyament a la maternitat i criança amb Àgape; i el Banc de Temps, amb una economia solidària on la moneda és el temps.
Encetem una nova etapa 2024-27
L’Ateneu cooperatiu del Barcelonès nord inicia una nova etapa de tres anys que començarà amb una fase de diagnòstic que marcarà les seves principals línies d’actuació. En aquesta nova etapa es mantenen en l’agrupació d’entitats impulsores les cooperatives Capfoguer, Sargantana, DIP, femProcomuns i La F@brica; alhora que s’hi incorporen les cooperatives Gracer, Conreu Sereny i Cardant cultura, a més de l’associació SapsQuè. L’ateneu es consolida com un dispositiu per extendre els valors del cooperativisme, fomentar la intercooperació, acompanyar la creació i consolidació de cooperatives i entitats de l’economia social i facilitar la transformació de l’activitat mercantil en activitat cooperativista.
Categories: