Àgape, projecte d’acompanyament a la mapaternitat i criança

30 d'abril de 2024

BONES PRÀCTIQUES. Destaquem bones pràctiques del cooperativisme i l’economia social i solidària que poden ser inspiradores per altres organitzacions i per a projectes que les vulguin adoptar o adaptar.

El projecte que impulsa la cooperativa Àgora, desenvolupament personal de Santa Coloma de Gramenet neix com una extensió dels projectes propis amb Inimba Maternitat. La voluntat és contribuir al benestar de dones i homes que desitgen endinsa-se en el camí de la mapaternitat, de la criança conscient i respectuosa.

Àgora és una cooperativa formada per un grup de dones joves que tenien l’experiència de treball conjunt des de la vessant autònoma i que l’any 2022 van decidir transformar-se en cooperativa per passar a ser un projecte col·lectiu (veure aquí). Amb la seva tasca multidisciplinar en l’àmbit del desenvolupament personal contribueixen a l’autoconeixement i benestar dels nens, joves i adults.

Context

Àgape respon a una necessitat de la població cobrint una mancança de l’entorn i la comunitat. És un projecte totalment innovador que reuneix diferents professionals de la mapaternitat i la criança en un mateix espai. Es diferencia d’altres projectes d’acompanyament per l’adaptabilitat a la situació social actual, però també per la individualització i qualitat dels acompanyaments.

Sorgeix d’un context on les comunitats destinatàries s’enfronten a reptes i necessitats derivades de la crisi econòmica o social en què el sistema públic sanitari no pot proporcionar tot el suport i els serveis desitjats a la comunitat. És amb aquesta situació que Àgape pot complementar l’atenció pública per obtenir l’ajuda i el suport necessari.

Per altra banda, el nivell socioeconòmic on s’insereix el projecte presenta diverses realitats, amb àrees que mostren una renda per càpita més baixa que requereixen atenció especial per part de les polítiques socioeconòmiques on les dones pateixen més situacions de vulnerabilitat i precarització.

S’adreça a les embarassades, les mares i pares (o amb el desig de ser-ho) i les famílies amb nadons i infants menors de tres anys. És un projecte inclusiu que té en compte les famílies en situació de vulnerabilitat. L’impuls del projecte s’ha fet amb detecció de necessitats i demandes directes a través d’enquestes, entrevistes i consultes amb les dones embarassades i mares, professionals de al salut, organitzacions de suport a la maternitat, entre altres.

Objectius

El projecte busca informar, acompanyar i contribuir a les necessitats relacionades amb l’atenció prenatal, el suport durant el part, la lactància materna, les cures postpart, l’educació parental i altres aspectes relacionats.

L’objectiu general és la creació d’un espai d’acompanyament que inclou tots els processos associats a la mapaternitat i a la criança dirigit a la comunitat de Santa Coloma de Gramenet i rodalies que orienten expertes en l’àmbit i professionals de la salut

En l’àmbit específic Àgape treballa en diferents aspectes:

  • Cures i suport emocional: proporciona cures i suport emocional i psicològic a les famílies
  • Informació i educació: ofereix informació i educació sobre la salut i el benestar
  • Digitalització de continguts: donar informació digital complementària a les sessions individuals i grupals que facilita l’accessibilitat a la informació i comunicació directa
  • Creació de tribu: crea una xarxa de suport social i comunitari amb les famílies que serveix per intercanviar experiències i vivències en l’àmbit de la lactància o la nutrició, per exemple.
  • Conciliació familiar: es dona suport legal per promoure la conciliació familiar i laboral, facilitant informació i recursos sobre polítiques de conciliació i opcions de retorn a la feina després de la maternitat.

Els valors amb els que treballa el projecte són la democràcia interna, les cures i la conciliació, la igualtat de gènere -tota la plantilla i professionals són dones- i garantir unes condicions d etreball dignes.

Implementació

Per implementar aquest projecte que s’està desenvolupant incialment amb l’impuls d’un projecte Singulars del Departament d’Empresa i Treball, de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, la cooperativa ha ampliat els seus serveis i reordenat els espais ampliant un nou local ubicat al mateix carrer Sant Jeroni on ja s’ubiquen la resta de serveis.

El desenvolupament del projecte fomenta la incorporació de personal i professionals especialitzades en cada branca d’activitat de suport. A la vegada, les tres sòcies de la cooeprativa participen en la creació i execució del projecte i ajuda a l’enfortiment dels llocs de treball ja existents.

Equip multidisciplinar

L’equip que desenvolupa el projecte es sosté des d’una visió multidisciplinar comptant amb un conjunt de setze persones que complementen la tasca de les sòcies de la cooperativa. Des d’una Doula, fins a professionals de l’àmbit de la psicologia, fisioteràpia, ioga, dietista entre moltes d’altres, que podeu torbar en aquest web.

Vegeu també


Bones pràctiques per al Barcelonès nord

Identifiquem bones pràctiques al cooperativisme, l’economia social i solidària i les economies comunitàries que val la pena compartir perquè inspirin a altres projectes a adoptar-les o adaptar-les.

Si vols formar part de l’Ecosistema cooperatiu de Gramenet t’hi podem posar en contacte. Si vols impulsar un Ecosistema cooperatiu a Badalona, Sant Adrià o la Riba Besòs de Barcelona l’ateneu pot fer-ne l’acompanyament i facilitar recursos.

Categories: Etiquetes: , ,