Àgora: aula d’estudi i autoconeixement a Santa Coloma de Gramenet

30 de gener de 2023

D’autònomes a cooperativa

Àgora – aula d’estudi i creixement personal és una cooperativa de Santa Coloma de Gramenet constituïda el maig de 2022, que va rebre el suport de l’Ateneu Cooperatiu. Combina la filosofia, l’art, la música i la pedagogia per donar suport a infants, adolescents, joves i persones adultes a través de la filosofia pràctica que proposa un treball per conèixer-se un mateix.

Les sòcies d’Àgora el maig de 2022 just després de constituir la cooperativa davant de notari.

La història d’Àgora és la d’un projecte personal que es transforma en col·lectiu, del pas de ser autònomes a cooperativitzar el treball transformant-se en cooperativa. L’Ainhoa Aguilar va començar obrint el local inicialment com un projecte personal després de portar uns anys com autònoma. L’activitat va anar creixent i va necessitar altres professionals; ara són tres sòcies: s’hi va incorporar la Montse Sánchez, amb els seus coneixements de logopèdia, i també la Paula Caño, amb psicologia. L’equip professional es completa amb quatre treballadores més: Ariadna Montoro, Aida Franco, Bea Cuesta i Paula Ballano. El seu itinerari per acabar sent cooperativa va començar a GrameImpuls, parlant amb en Pablo Bolancer que els va explicar la possibilitat de constituir-se en cooperativa. En aquell moment anaven molt perdudes però disposades a tot. Després van seguir l’acompanyament amb l’Aitor Blanc de Capfoguer, derivades per la cooperativa TAU.

A principis de novembre de 2022 la nova etapa d’Àgora com a cooperativa, amb novetats en els serveis i espais, es va presentar en una celebració amb persones usuàries, amigues i col·laboradores.

Celebració de la nova etapa d’Àgora el 5 de novembre de 2022.

Tenen ganes de créixer i d’aportar coses a la societat, amb el que saben i amb el que han anat aprenent. Veuen potencial al barri on estan situades (Carrer Sant Jeroni, 30-32 de Santa Coloma de Gramenet) per fer feina de conscienciació i que la gent arribi a crear cooperatives, enfortint la cohesió i el comerç local. Conjuntament amb altres cooperatives i iniciatives col·lectives de Gramenet, des de gener de 2023, estan treballant per articular una xarxa estable que promogui el cooperativisme al municipi. També participen de la moneda local Grama, que accepten com a forma de pagament dels seus serveis.

Els serveis principals de la cooperativa són els següents:

  • _Acompanyament escolar, personal i familiar: suport en l’àmbit personal, pedagògic o familiar en el qual l’acompanyant guia i ajuda a la persona, amb les seves competències i bagatge experiencial, a aconseguir les seves fites i contribueix al seu benestar i desenvolupament personal.
  • _Formació musical: apropar-se al coneixement del nostre món i de nosaltres mateixos a través de la música i el cant.
  • _Logopèdia: prevenció, avaluació, diagnòstic i tractament dels trastorns/patologies del llenguatge, la parla, la veu, la comunicació i la deglució. Es treballa en context de sessió individual, coordinat amb l’àmbit familiar i l’escolar, en totes les etapes del cicle vital: l’etapa infantil, adolescents i adults. 
  • _Anglès vivencial: activitats lúdiques, sense llibres, sortides fora del centre, adaptat als interessos i al cicle vital de cada persona, grups reduïts fins a un màxim de 3 persones
  • _Estimulació Montessori: treball des de la pedagogia Montessori que respecta la individualitat de cada infant, els seus propis ritmes d’aprenentatge, de maduració i la seva voluntat tenint en compte les necessitats i interessos de cada un partint del seu moment evolutiu
  • _Psicoteràpia: ofereixen servei de psicoteràpia on s’integren diverses orientacions (cognitivo-conductual, humanista i sistèmica, principalment) segons la necessitat i els objectius de la persona. A través d’un vincle s’acompanya a la persona a desplegar el seu potencial i millorar en aquells aspectes necessaris per tenir una vida plena.

Per saber-ne més…

Altres casos d’autònoms a cooperativa

Categories: Etiquetes: , , , , , , ,