Transformació i relleu cooperatiu

Voleu transformar una associació o una empresa SL en cooperativa? O potser voleu adquirir o prendre el relleu d’un negoci existent transformant-lo en cooperativa? A l’Ateneu oferim assessorament i acompanyament gratuïts per als processos de transformació i relleu.

Si sou una associació o una societat limitada que, com preveu la llei, voleu transformar-vos en cooperativa podeu comptar gratuïtament amb el servei a la transformació de l’ateneu. Si teniu una activitat econòmica que no voleu seguir i voleu passar el relleu a una cooperativa o coneixeu un negoci que plega i voleu prendre’n el relleu podeu comptar gratuïtament amb el servei d’acompanyament al relleu cooperatiu de l’Ateneu. Ambdós serveis inclouen la tutoria d’una persona de l’equip tècnic de l’Ateneu, acompanyament en el vostre procés, informació a mida sobre recursos que us poden interessar i formacions.

L’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord és un programa públic, promogut pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i gestionat per cooperatives, per enfortir l’Economia Social i Solidària a Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i la Riba Besòs de Barcelona. Tots els nostres serveis són oberts i gratuïts.


Què oferim?

Acompanyament a la transformació

El Servei a la transformació de l’AteneuBNord consisteix en un programa d’atenció individualitzada de fins a 30 hores de durada i a mida de cada iniciativa, per assessorar en el procés de transformació d’una associació o una societat limitada a cooperativa.

Acompanyament en processos de relleu cooperatiu

El Servei de relleu cooperatiu de l’AteneuBNord consisteix en un programa d’atenció individualitzada de fins a 30 hores de durada i a mida de cada iniciativa, per acompanyar en el relleu d’un negoci entre la persona, empresa o equip que el deixa i la cooperativa o entitat de l’economia social i solidària que li dona continuïtat.


Catàleg de serveis a la transformació i relleu

 • Tutoratge personalitzat en funció de les necessitats
 • Revisió del Pla de viabilitat empresarial o redefinició de productes i serveis
 • Acompanyament en cerca i sol·licitud d’ajuts i subvencions a la consolidació i la contractació de personal

Transformació

 • Acompanyament en la tramitació per transformar una associació en cooperativa.
 • Acompanyament en la tramitació per transformar una societat limitada en cooperativa.
 • Assessorament en les implicacions econòmiques i patrimonials de la transformació.
 • Assessorament en obligacions i tramitació laboral i règim laboral

Relleu cooperatiu

 • Assessorament per la cessió del negoci d’una empresa mercantil a les persones treballadores transformant-la en cooperativa o societat anònima laboral.
 • Acompanyament en l’adquisició d’un negoci existent per part d’una empresa cooperativa o entitat de l’ESS.

Consulteu també les guies informatives de l’Ateneu cooperatiu.


Com ho fem?

1. Ompliu la fitxa

Aquesta informació ens servirà per poder conèixer informació del vostre projecte, els seus orígens i en quin punt està. Per fer-ho us heu de sol·licitar acompanyament, registrar-vos i donar d’alta el projecte.

2. Primera trobada

En aquesta primera trobada dissenyarem conjuntament un calendari de reunions aterrat a les vostres necessitats i us posarem a l’abast els materials, eines i oferta formativa que us poden ser útils en el procés que inicieu. També definirem els propers passos a seguir.

3. Estudi i assessorament

Segons el propòsit l’itinerari a seguir pren diferents vies:

 • 3.1. Transformació d’una associació. Caldrà analitzar la situació econòmica actual de l’associació, si té persones treballadores i si totes volen ser sòcies de treball de la cooperativa, si les sòcies de la cooperativa voldran ser-ne sòcies col·laboradores així com quina serà la seva participació en el capital, la governança i si assumiran tasques de voluntariat, també caldrà analitzar la viabilitat de l’activitat econòmica.
 • 3.2. Transformació d’una societat limitada. Caldrà analitzar la situació econòmica actual de l’empresa, si totes les persones sòcies ho seran també de la cooperativa i si ho seran com a treballadores o com a sòcies col·laboradores, així com si les treballadores que no són sòcies passaran a ser-ho i si tenen disponibilitat per fer l’aportació de capital.
 • 3.3. Passar el relleu d’una activitat econòmica. Caldrà valorar si ja hi ha unes persones que voldran assumir aquest relleu o cal buscar-les, també si es vol cedir el negoci sense costos o es vol cobrar un traspàs i en aquest cas fer una valoració dels actius. També caldrà preveure com es farà la transmissió d’informació i coneixements, si hi ha un patrimoni, contractes de lloguer o contractes amb proveïdors i clients, com se’n farà la transmissió.
 • 3.4. Prendre el relleu d’una activitat econòmica existent. Caldrà saber si l’activitat actualment és viable i si el canvi pot afectar-ne la viabilitat futura, en positiu o en negatiu. També caldrà saber si es demana un traspàs i si aquest és assumible. Caldrà valorar el tipus de cooperativa més adequada per l’activitat (treball, consum, integral, amb o sense afany de lucre, d’iniciativa social, centre social de treball, …) i treballar la cohesió de l’equip que se’n farà càrrec.

4. Tramitació i posada en marxa.

Des de l’Ateneu us acompanyarem en la tramitació tant per la transformació com per al relleu i, si cal constituir una cooperativa o associació, us oferim assessorament en la redacció dels Estatuts i del Reglament intern.

5. Visibilitat

Des de l’Ateneu us volem posar al mapa de l’Economia social i solidària del Barcelonès Nord i, si sou una iniciativa cultural, també al Mapa de Projectes Culturals. Us demanarem informació sobre les vostres activitats, dades de contacte i us farem una breu entrevista. Quan estigueu al mapa us donarem un segell que podeu posar al vostre establiment o local o, en versió digital, al vostre web. Si feu bones pràctiques que poden inspirar a altres entitats us farem una entrevista aprofundida i en farem difusió. També podem publicar notícies sobre les vostres activitats, projectes i ofertes de treball.


Si encara no sou una cooperativa o entitat constituïda
consulteu els serveis d’acompanyament a la creació i si ja sou una cooperativa consulteu els serveis d’acompanyament a la consolidació.


Guies útils

 • Guia associació o cooperativa?
 • Guia de transformació d’una associació en cooperativa
 • Guia de transformació d’una societat limitada en cooperativa
 • Guia per passar el relleu d’una activitat econòmica
 • Guia per prendre el relleu d’una activitat econòmica