Els primers vins badalonins de la Vall de Betlem

4 de novembre de 2024

Els primers vins de Badalona són cooperativistes, resultat de la recuperació de la vinya a la Vall de Betlem, sota el monestir de Sant Jeroni de la Murtra. El projecte impulsat per la cooperativa La Sargantana es consolida amb la producció dels primers vins de l’anyada 2023 i amb una bona collita el 2024.

“Les Maleses” (garnatxa blanca) i “La Murtra” (malvasia de Sitges) són els dos primers vins de les vinyes badalonines.

El passat mes de juliol es van posar a la venda els dos vins produïts per la cooperativa la Sargantana a la Vall de Betlem de Badalona i dins la Denominació d’Origen Alella. Es tracta de dos vins blancs un de garnatxa blanca, “les Maleses”, i un fet amb la varietat malvasia de Sitges , “la Murtra”. La producció de l’anyada 2023 va ser d’unes 700 ampolles. Una primera producció limitada però de molt bona qualitat.

Són vins de gust viu i refrescant, clarament mediterranis i en els que sorprèn la salinitat aportada per la proximitat de la vinya al mar. Per gaudir dels vins de la Vall de Betlem caldrà esperar les ampolles de l’anyada 2024 perquè les de l’any 2023 s’han exhaurit amb rapidesa.

La verema del 2024 ha doblat la de l’any anterior. S’han veremat uns 2500 kg i s’espera poder oferir un nou vi rosat elaborat amb les varietats macabeu i sumoll a més dels de garnatxa blanca i malvasia de Sitges.

El projecte de recuperació de la vinya del monestir de Sant Jeroni de la Murtra es consolida i aquest curs, a més dels vins, oferirà noves activitats enoturístisques. Des de l’Ateneu cooperatiu us n’anirem informant.

Vegeu també

La Vall de Betlem, recuperació històrica i preservació de la natura a través del vi i la cooperació

12/2023. Bones pràctiques. L’exemple inspirador de la cooperativa La Vall de Betlem en la recuperació del cultiu de la vinya tradicional, la preservació de l’entorn natural i la dinamització econòmica i turística de Badalona, sota uns principis cooperatius.

Primera verema a la vinya cooperativa de la Vall de Betlem

9/2023. Després de sis anys d’espera des del moment de la plantació dels primers ceps a la vinya de la Vall de Betlem, enguany s’han pogut entrar a celler uns 1000 quilos de diferents varietats de raïm d’aquest projecte cooperativista.

Recuperació de camps de conreu a la Serra de Marina i el referent de Collserola

11/2022. La crisi ecològica i social, així com el risc de col·lapse de subministraments, i la necessitat de re-empoderar-nos en l’abastiment alimentari, fan cada cop més necessari explorar el potencial de producció agrícola de proximitat. El 29 de setembre de 2022 va tenir lloc a Badalona una taula rodona per parlar de la possibilitat de recuperació dels camps de conreu al Parc de la Serra de Marina i les seves àrees properes. També s’hi va presentar, com a referent, l’experiència del projecte Alimentem Collserola.

Categories: Etiquetes: , ,