La Vall de Betlem, recuperació històrica i preservació de la natura a través del vi i la cooperació

6 de desembre de 2023

BONES PRÀCTIQUES. Destaquem bones pràctiques del cooperativisme i l’economia social i solidària que poden ser inspiradores per altres organitzacions i per a projectes que les vulguin adoptar o adaptar.

L’exemple inspirador del projecte cooperatiu La Vall de Betlem en la recuperació del cultiu de la vinya tradicional, la preservació de l’entorn natural i la dinamització econòmica i turística de Badalona, sota uns principis cooperatius.

Verema a la Vall de Betlem

Presentació

La Vall de Betlem és un projecte cooperatiu situat en un paratge natural excepcional, al voltant del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra situat a la Vall de Betlem, Badalona. El projecte neix el 2017, impulsat per la cooperativa La Sargantana i un grup d’apassionats viticultors que comparteixen una visió comuna.

L’objectiu fonamental és recuperar la tradició vitivinícola a la Vall de Betlem, seguint l’antiga pràctica duta a terme pels monjos de Sant Jeroni durant més de sis segles. Fer-ho sota els sòlids principis de l’economia solidària, establint un profund enllaç entre la natura, la història, el patrimoni, la ciutat i la comunitat.

Bones pràctiques

Entre les seves bones pràctiques a continuació en destaquem algunes que poden ser inspiració d’altres projectes.

Un projecte amb arrels profundes en el territori

El cultiu de la vinya a la Vall de Betlem ha estat una de les activitats econòmiques i culturals més rellevants a la ciutat de Badalona des de l’època romana fins a la culminació del procés d’industrialització a mitjan segle XX. Aquest cultiu ha estat una marca identitària tant de la Vall de Betlem com del mateix Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

El Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, fundat el 1416, és una de les joies del gòtic català i representa un espai patrimonial i natural únic al Barcelonès Nord. Fins al dia d’avui, ha resistit la pressió de l’expansió urbana de les ciutats que l’envolten, conservant així la seva autenticitat i valor històric.

Una activitat que abraça la riquesa històrica

El projecte cooperatiu La Vall de Betlem ha abordat amb determinació la recuperació de pràctiques vinícoles tradicionals i la preservació de varietats autòctones de raïm, com la Malvasia de Sitges i el Sumoll, salvaguardant una part important del patrimoni agrícola de la zona.

Mitjançant un metòdic procés de documentació, la consulta dels Priorats de Sant Jeroni, uns dietaris que abasten l’activitat del monestir des del segle XV al XVIII, i la investigació sobre la tipologia de les vinyes, els sistemes de cultiu i els procediments d’elaboració del vi, la cooperativa estableix una connexió profunda entre el cultiu de la vinya i la riquesa històrica del monestir i de la ciutat de Badalona.

Una agricultura que preserva els entorns naturals

La pràctica agrícola vitivinícola a la Vall de Betlem ha permès recuperar uns terrenys que estaven en perill de degradació, reforçant així el conjunt patrimonial del Monestir. Paral·lelament, la Vall de Betlem ha fet una decidida aposta cap a la producció sostenible i el consum responsable. Els viticultors utilitzen mètodes de conreu respectuosos amb el medi ambient, com l’agricultura ecològica i la gestió responsable de l’aigua. Això no només contribueix a la protecció d’aquesta àrea natural i la seva biodiversitat, sinó que també millora la qualitat dels seus vins.

Una iniciativa que fomenta el turisme enològic sostenible

La Vall de Betlem es converteix en un autèntic museu a l’aire lliure que ofereix als visitants una immersió en les pràctiques agrícoles i vinícoles dels seus avantpassats, siguin de la mateixa comunitat o d’altres regions. Aquesta experiència contribueix significativament a una millor comprensió i valoració del vi i la cultura vitivinícola local per part de la comunitat.

Mitjançant activitats comunitàries i visites a les vinyes i els cellers, estudiants, curiosos i amants del vi tenen l’oportunitat d’aprendre les tradicions vinícoles locals, conèixer la història de la regió i gaudir d’unes panoràmiques impressionants de la Serralada de Marina.

Aprenentatges

Totes aquestes iniciatives tenen les seves arrels en els aprenentatges acumulats per les sòcies i la comunitat al voltant de la cooperativa La Sargantana Dalt de la Vila SCCL. Aquesta cooperativa integral, que des de 1996 ha estat dedicant-se activament als àmbits de l’hostaleria, les activitats culturals, el consum responsable i la promoció de projectes de l’economia social i solidària, ha estat el caliu de la qual han emergit aquestes pràctiques inspiradores.

L’agricultura i el sector primari, sens dubte, són àmbits que requereixen una dedicació exhaustiva, amb inversions que porten un alt grau d’incertesa. Aquests àmbits exigeixen una gran capacitat de treball, organització, un compromís de servei i una generositat a tota prova.

Conclusió

En l’actualitat, la primera verema del projecte cooperatiu La Vall de Betlem ja es troba al celler. Ben aviat, podrem aixecar una copa de vi i recordar com la passió i la cooperació poden donar lloc a l’activitat econòmica, a la preservació dels entorns naturals i a la construcció de comunitats més sòlides. Així, assaborirem un tast de la nostra pròpia història.

Per saber-ne més


Bones pràctiques per al Barcelonès nord

Identifiquem bones pràctiques al cooperativisme, l’economia social i solidària i les economies comunitàries que val la pena compartir perquè inspirin a altres projectes a adoptar-les o adaptar-les.


Categories: Etiquetes: , , ,