Èxit de participació en un FESTcoop que es consolida
27 de setembre de 2024
La segona edició del FestCoop Gramenet va aplegar el passat dissabte 14 de setembre centenars de persones als Jardins de Can Sisteré. Una mostra de les activitats econòmiques que duen a terme diverses cooperatives de la ciutat que ha augmentat de forma considerable el nombre de participants.
El festival de promoció i difusió del cooperativisme i de l’economia Social i solidària de Santa Coloma de Gramenet, el FestCoop Gramenet, impulsat per Santakoopera, l’ecosistema cooperatiu de Gramenet, i amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord i La Perifèrica, va comptar amb diversos tallers i activitats que van mostrar la tasca que fan les diferents cooperatives i associacions.
Centenars de persones van participar en els diferents actes que es van dur a terme durant la tarda i nit del passat dissabte 14 de setembre als Jardins de Can Sisteré. L’organització ha complert els objectius establerts per les entitats que els van tirar endavant.
Mostra pràctica del cooperativisme de la ciutat
El Tikitèrium, junt amb l’animació del Carro de la Música de la cooperativa L’Avalot, que va comptar amb la col·laboració de la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet, va començar les activitats del FestCoop Gramenet a les cinc de la tarda. Durant tota la tarda els Tikis van fer diverses petites cercaviles anunciant les activitats que es realitzaven.
Tot seguit es van iniciar els diferents tallers que duien a terme les cooperatives i projectes de l’economia social i solidària presents. Entrant als Jardins de Can Sisteré el Jardí del Cooperativisme donava la benvinguda amb una exposició que mostrava les entitats que participaven en l’esdeveniment. A la vegada, donaven a conèixer serveis com els de l’Ateneu Cooperatiu, la comunalitat urbana L’Engramatge i el projecte de lleure La Calaixera.
La carpa informativa de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord i La Perifèrica oferia informació dels projectes cooperatius i de promoció del cooperativisme com a eina de transformació econòmica i social. Tot seguit, dues carpes acollien el taller de barrets de l’associació Les Colomes, i el taller de robòtica de la cooperativa TAU For & Mar –que enguany celebra el 40è aniversari del projecte–. Just davant, l’associació Unió Segones Oportunitats oferia un mercat de segona mà, que es va allargar fins a la mitjanit.
Al davant de la Biblioteca Central es va habilitar un espai de joc lliure organitzat i dinamitzat per la cooperativa La Magrana Curiosa, i un camí sensorial a càrrec de l’associació Les Colomes i L’Avalot.
Al bell mig dels jardins, a l’escenari, la cooperativa Menta i Xocolata va fer el contacontes “Haki, la papallona màgica” –sobre comerç just i consum responsable–, i just després, la cooperativa Àgora desenvolupament personal va oferir un taller de cant holístic participatiu.
Durant tot l’esdeveniment es va comptar amb una barra de begudes proveïdes per la cooperativa Cervesa Capfoguer i portada per l’associació Bohemia Kollectiv, i una barra de menjar de L’Obrador de Gramenet. A més, el proveïment de materials i equip de sonorització el va realitzar la cooperativa Atípics.
Animació artística amb caràcter local i en català
L’esdeveniment va encarar la part festiva i final amb actuacions musicals que va organitzar l’associació Bohemia Kollectiv amb el suport de La Perifèrica. Van ser dos grups novells en llengua catalana els qui van amenitzar el final de la mostra: Eskamot Folk –entrevistats fa uns mesos per Infograma– i Demà. Per acabar, DJ Set Las Meigas van tancar l’esdeveniment amb cançons populars.
Eskamot Folk Demà Dj set Las Meigas
Cooperativisme divers, enxarxat i consolidat
La segona mostra del cooperativisme de Santa Coloma de Gramenet va servir per mostrar la diversitat dels productes i serveis que ofereix l’economia social i solidària a la ciutat, així com per consolidar el projecte d’enxarxament que està impulsant una part important del cooperativisme de la ciutat.
L’augment de l’assistència i la qualitat de les activitats ens fa pensar que la consolidació del FestCoop servirà per ampliar tant el treball en xarxa com la participació en l’esdeveniment, a més de generar nous projectes.
En aquest sentit, des de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord impulsem la campanya Troba el que busques amb un mapa de projectes cooperatius i entitats de l’economia social i solidària del Barcelonès Nord per ajudar a promocionar les cooperatives del territori.
Objectius del FestCOOP
El propòsit del FestCOOP és mostrar amb orgull i de manera pràctica el cooperativisme de la ciutat a l’espai públic. Demostrant que hi ha una alternativa econòmica, una altra manera de fer les coses, també en l’àmbit cultural. El festival del cooperativisme i l’economia solidària de Gramenet es consolida amb els següents objectius:
- Visibilitzar i donar a conèixer l’economia cooperativa local. Any rere any creix i es consolida a la ciutat l’oferta de productes i serveis que ofereixen les cooperatives locals. És un bon moment perquè cada cooperativa pugui exposar el que fa per tal que més gent ho conegui i, per tant, ajudar col·lectivament a la seva consolidació i a fer créixer el mercat social en conjunt cooperativa a cooperativa.
- Consolidació dels marcs d’intercooperació. Al FestCOOP no només es mostra el que cada cooperativa o entitat de l’ESS fa per si mateixa, sinó que és un moment on mostrar que la forma cooperativa transcendeix la mateixa organització específica i que els vincles, coneixements i recursos es comparteixen entre les cooperatives, fet no només desitjable a nivell ètic, sinó també imprescindible materialment per a la consolidació del teixit cooperatiu. La principal eina que tenim al municipi és l’associació Santakoopera!, l’Ecosistema Cooperatiu de Gramenet!, però també hi ha altres exemples com ara l’EnGRAMAtge. Comunalitat Gramenet o La Calaixera.
- Referent per a la transició d’altres activitats econòmiques al model cooperatiu. Finalment, i no menys important, aquesta mostra anual pretén ser un referent i un exemple perquè persones que desenvolupen activitats econòmiques (comerç local, autònoms, professionals i/o industrials, etc) al municipi es plantegin de fer el pas a transformar-se en cooperativa i adoptar els valors i pràctiques del cooperativisme i l’Economia Social i Solidària.
Properes cites: FESC i concert pels 125 anys de cooperativisme organitzat
Aquest mes d’octubre hi ha noves cites del cooperativisme molt a prop. El Parc de l’estació del Nord, a Barcelona, acollirà el cap de setmana del 19 i 20 d’octubre el Festival de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC). Un entorn de festa per gaudir i aprendre, de manera lúdica i atractiva, que existeix una alternativa real al capitalisme, que ja està funcionant i que és per a tothom.
Una setmana després, dissabte 26 d’octubre, la Confederació de Cooperatives de Catalunya organitza un concert a plaça Catalunya de Barcelona per commemorar el 125è aniversari del cooperativisme organitzat a Catalunya. Participaran els grups La Pegatina, Balkan Paradise Orchestra, Mama Dousha i Sara Socas.
Aquesta notícia ha estat elaborada en col·laboració amb Infograma.