Mesures des de l’economia solidària per als municipis en l’escenari electoral

26 d'abril de 2023

Recollim les propostes que fan les entitats representatives del cooperativisme i l’economia solidària a les candidatures que es presenten a les eleccions municipals i a la ciutadania que està cridada a votar per formar els nous consistoris.

Escenari de la Jornada Creactiva’t, organitzada per la Perifèrica de l’Ateneu cooperatiu, moments abans del debat sobre polítiques culturals entre candidates i candidats de Badalona el 19 d’abril de 2023. Fotografia: J.Forés.

El diumenge 28 de maig de 2023 hi haurà eleccions municipals. Dels resultats d’aquestes eleccions es configuraran també Consells Comarcals, Diputacions provincials i organismes com el Consell Metropolità de l’AMB. Estem, doncs, a les portes d’una renovació important dels ens locals que tenen un paper rellevant en les polítiques públiques relacionades amb l’àmbit econòmic, social, la formació i el treball. És en aquest context que entitats representatives i articuladores del cooperativisme i de l’economia solidària, així com xarxes de municipis, ONG i moviments socials estan recollint mesures perquè les candidatures que es presenten a les eleccions puguin tenir en compte. Des de la pràctica, l’experiència i la reflexió d’aquestes entitats es fan propostes per unes polítiques públiques que puguin donar suport a les línies que s’hi estan treballant.
Des de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, en tant que dispositiu públic gestionat des del teixit cooperatiu i les administracions, hem fet un recull d’aquestes propostes que volem facilitar, tant a les candidatures municipals de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, com a la ciutadania d’aquests municipis que està cridada a votar qui la representarà en els nous consistoris.

  • La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) fa “10 propostes per cooperativitzar els municipis” que podem trobar resumides en un vídeo.
  • La Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) interpel·la a les candidatures i els demana “Aposteu de debó per l’ESS als municipis” amb mesures en 20 àmbits. Alhora, la xarxa territorial de la XES a Barcelona ho concreta en 10 mesures prioritàries, algunes de les quals són també aplicables al Barcelonès Nord.
  • L’any 2021 l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT), que agrupa tant la Confederació de Cooperatives de Catalunya (que alhora agrupa les diferents federacions de cooperatives), la XES, la Taula del Tercer Sector Social, la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya i la Federació de Mutualitats de Catalunya; va impulsar un procés participatiu que va acabar donant lloc al “Pacte per una Economia per la vida“, amb una sèrie de mesures encara vigents i que poden orientar polítiques públiques a escala municipal.

D’altra banda, des de 2015, a Catalunya la XMESS (Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària) agrupa 50 municipis, entre els quals Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià de Besòs, estan impulsant polítiques d’economia solidària i suport al cooperativisme i ho fan documentant les bones pràctiques i fent-se mentories entre ells. L’any 2020 es va publicar el document de “Sistematització de bones pràctiques XMESS” que pot inspirar als municipis per fer polítiques concretes que ja s’han fet des d’altres ajuntaments.

També la feina que s’ha fet des de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord durant els darrers sis anys pot ser aprofitat per les candidatures, especialment el que s’ha debatut a les seves Taules territorials i taules rodones. A continuació es recullen el resultat d’algunes de les més recents.

Recentment, La Perifèrica, el cercle de cultura de l’Ateneu cooperatiu, ha organitzat un debat amb les candidatures que es presenten a Badalona, sobre les polítiques a fer en l’àmbit cultural. Podeu llegir la notícia sobre la jornada CREACTIVA’T que va tenir lloc el 19 d’abril de 2023 i el que s’hi va proposar i debatre.

La coordinació i les persones tècniques de l’ateneu es posen a disposició de qualsevol candidatura que vulgui més informació.

coordinacio@ateneubnord.cat
Categories: Etiquetes: , , , , , , , , ,