Creactiva’t, quin gust veure-us!

27 d'abril de 2023

El Creactiva’t ha estat una trobada de creadors i creadores, creatius i creatives de la cultura que ha tingut lloc a Badalona el 19 d’abril i on també han participat les candidates i candidats a les eleccions municipals, per explicar les seves propostes en l’àmbit de la cultura.

Sense cap mena de dubte, el més destacat del Creactiva’t, va ser trobar-nos. La tarda del 19 d’abril esperàvem que fos un oasi d’unió per tots aquells que d’una o altra manera treballem l’art i la cultura a Badalona. I no ens equivocàvem. L’hora i escaig que vam tenir l’oportunitat de beure alguna cosa i xerrar entre nosaltres es va fer massa curta. La naturalitat amb que es creuaven mirades còmplices, es connectaven idees, s’explicaven projectes -amb passió- i problemàtiques -amb vehemència- no deixava de ser un símptoma de la necessitat i les ganes que teníem de creuar i compartir els nostres camins professionals. La música, es clar, va ajudar a fer-ho tot més festiu i emocionant.

L’acte ens va rebre a tots amb una posada en escena molt teatral i acollidora i amb un mural en blanc que de seguida es va anar omplint dels nostres desitjos, pensaments, dibuixos… Tot amb un mestre de cerimònies de luxe, en Jaume Navarro d’Industrial Teatrera, que abillat seguint l’estil tan característic de la companyia, va conduir l’espectacle al més pur estil clown, afilat, marcant el ritme alhora que entretenia i feia gaudir els assistents.

La segona part, més institucional, va comptar amb diversos representants dels partits polítics de la ciutat, que si bé no van sortir-se gaire del guió, ens van poder donar pistes de l’estat actual del sector cultural a la ciutat. En Jaume Forés va ser l’encarregat de moderar les seves intervencions i les del públic, alhora que dirigia el debat i el convertia en una estona més amena i interessant.

El diari l’Independent de Badalona n’ha fet una crònica recollint les propostes per impulsar la cultura a la ciutat que van compartir representants de Guanyem Badalona, En Comú Podem, Partit Popular, Esquerra Republicana, Partit Socialista de Catalunya i Junts. El diari assenyala la coincidència de les candidates i candidats en la migradesa del pressupost de cultura que actualment es destina, la manca de personal tècnic i la necessitat de nous espais per la producció artística a la ciutat. En canvi destaca la divergència en si el Mobba podria ser aquest espai com a fàbrica de la cultura.

L’independent fa un recull de les principals propostes i opinions de candidates i candidats que citem a continuació:

La portaveu del PP, Sonia Egea, va coincidir amb la necessitat de millorar el finançament de la cultura a la ciutat. Va aportar una dada, dels 79 milions aprovats per inversions en els darrers pressupostos, a hores d’ara només s’ha executat el 2%. La representant del partit conservador va parlar de la necessitat de trobar alguna nau per ubicar-hi la reivindicada fàbrica de creació. La necessitat de recavar més fons de la Diputació per a les biblioteques badalonines i la importància de destinar diners públics per exemple a beques per a creadors artístics.

Andrea Zapata, del PSC, va reconèixer la necessitat d’apostar realment per la cultura. Va qualificar de ‘dècada perduda’ l’última etapa viscuda a Badalona. Va admetre també la sensació de deixadesa que es viu a la ciutat en l’hàbit cultural. De manera genèrica va plantejar la necessitat de donar suport institucional a la cultura, promocionar els artistes, dignificar espais i fins i tot recuperar espais perduts, com la Torre Mena o d’Edifici del Carme, ara que finalitza l’acord amb la Universitat de Barcelona.

Dolors Sabater, de Guanyem Badalona va reivindicar la necessitat d’incentivar la participació del món cultural en la promoció de les activitats que hi estan vinculades. L’exalcaldessa va reclamar un acord transversal que permeti una planificació de l’impuls a la cultura a 5 o 10 anys, governi qui governi a la ciutat. Com a propostes concretes va apuntar la necessitat de donar suport al complex musical badaloní, conservatori, Escola de música entre altres equipaments. També va parlar de la necessitat de recuperar Ca l’Andal com a espai cultural.

Aïda Llauradó, d’En Comú Podem, va reconèixer la potència de les entitats culturals badalonines, cosa que l’administració pública hauria d’aprofitar per impulsar la cultura treballant-hi conjuntament. També va optar per omplir de més continguts les biblioteques locals, per exemple, convertint-les en refugis climàtics, atès el fet que en alguns barris el veïnat pateix els efectes de l’augment de temperatures. Sobre els centres cívics, Llauradó va admetre que mai han funcionat com a tals i va advocar perquè es converteixin en centres de participació possibilitant també el primer accés a la cultura de les capes de la població que tenen més difícil fer aquest pas.

Dani Villalain d’ERC, va emfasitzar el fet de la manca de pressupost. Concretament, va dir que Badalona ocupa en despesa cultural per habitant, l’onzè lloc respecte al qual dediquen les onze poblacions de més de 100.000 habitats de Catalunya. També va apostar per un pla estratègic d’impuls de la cultura i de la resignificació dels centres cívics.

David Torrents, de Junts per Badalona, va abundar també en la situació precària que viu la cultura a la ciutat. Va aportar la dada que a l’ajuntament només hi ha cinc tècnics de cultura, mentre que en localitats amb població similar a Badalona la xifra ronda les 20 persones destinades a impulsar les activitats culturals. El regidor nacionalista va considerar important que s’impulsés l’accés a la cultura als sectors amb menys possibilitats econòmiques de la ciutat. En aquest sentit, va recordar que Badalona té el trist honor d’aplegar 4 dels 10 barris més pobres de Catalunya.

Les persones assistents van tenir l’oportunitat d’intervenir en una ronda oberta i també de fer contribucions a la pissarra que hi havia disponible, a més d’aprofitar la vetllada per parlar amb uns i altres. El Creactiva’t doncs, ens confirma el que ja sospitàvem: que si ens trobem som més forts, més creatius, més vitals i malgrat tots tenim ganes de fer-ho, calen més espais que ens ho permetin. Per part nostra, hi seguirem treballant. Fins la propera!

Categories: