L’Assemblea de l’Ateneu enfoca una nova anualitat re-organitzant-se
23 d'octubre de 2023
El 17 d’octubre s’ha celebrat la segona Assemblea de 2023 de l’Ateneu cooperatiu del Barcelonès nord. En aquesta assemblea s’han incorporat noves entitats, s’ha avaluat el treball de la segona anualitat i s’ha proposat un nou enfocament per la tercera anualitat, tant de l’Ateneu com per a la Perifèrica, el cercle de cultura de l’Ateneu.
La trobada ha servit per donar continuïtat a la dinàmica per treballar escenaris de futur al Barcelonès Nord, iniciada en la primera assemblea d’enguany.
La segona assemblea de l’Ateneu cooperatiu, el 2023, ha tingut lloc a la seu de la CIBA, el centre de recursos per a dones i espai d’innovació i economia feminista, de Santa Coloma de Gramenet. En aquesta assemblea s’incorporaven la cooperativa Àgora, que és una aula d’estudi i creixement personal de Santa Coloma de Gramenet; la Fundació BDN Capaç, que facilita ocupació i inclusió sociolaboral a persones adultes amb discapacitat intel·lectual de Badalona i voltants; i la cooperativa Gedi d’iniciativa social que treballa a Badalona fent acollida d’infants i joves, formant per afavorir la seva inserció laboral. L’Assemblea inclou entitats del Barcelonès Nord que són promotores de l’AteneuBNord o que participen i doten de serveis a l’ateneu amb la finalitat de difondre i donar a conèixer els valors propis del cooperativisme i l’economia social i solidària.
Proposta de reenfocament
Enguany s’ha fet una proposta de reenfocament amb l’objectiu de centrar-se més a crear cooperatives i generar insercions laborals, enfortint així la xarxa cooperativista del territori. Així, aquest any s’està fent un esforç addicional per enfortir activitats orientades a l’acompanyament a la creació i, sobretot, a la consolidació de projectes.
En l’àmbit de la creació de projectes, en el territori, sobretot hi ha petit comerç local que ja té pràctiques properes a l’ESS, i que cal enfortir. També hi ha persones que impulsen projectes, en règim d’autònom, es treballarà per acostar-s’hi, per ajudar-les a fer un gir, des d’un enfocament més individual a un de més col·lectiu.
En l’àmbit de la consolidació, les cooperatives ja existents al territori són petites, el que cal és ajudar-les a consolidar-se i enfortir-se. Totes les entitats que ho vulguin tindran una persona tutora de l’ateneu. Es facilitarà que es pugui accedir als ajuts a la incorporació socis, als programes 30plus, ACOL, i de capitalització d’atur per les cooperatives.
En l’àmbit de la formació s’ha plantejat compartir l’experiència i expertesa entre les entitats que participen en l’assemblea, que puguin explicar el seu testimoni a altres i puguin fer acompanyaments si s’escau. Es reforçarà la possibilitat d’intercooperació entre els projectes del territori i es buscarà que altres agents orientats a la inserció es coneguin entre ells, i si és possible tinguin un espai de trobada i coordinació.
Les Taules territorials també s’han re-orientat. L’última, la segona del 2023, va servir per coordinar els programes d’economia social al territori, i la primera de 2024 també treballarà en la mateixa línia. La tercera taula territorial del 2023 que es farà aquest mateix mes d’octubre dona resposta a la necessitat de coordinació i autoorganització, porta les cooperatives de diferents territoris i sectors a fer una aposta per l’articulació en ecosistemes i pols cooperatius d’activitat econòmica per al foment i creixement de l’economia social i solidària.
Focus en el territori
El focus en el territori ve marcat, per la feina de mapeig de projectes en el Mapa Troba el que busques que s’està treballant en tots tres territoris: Santa Coloma de Gramenet, Badalona i en la Riba Besòs tant a Sant Adrià del Besòs, com a Badalona. El mapa està vinculat a un catàleg de fitxes, que inclou totes les entitats del territori, i compta amb un cercador per paraules que permet fer filtres per nom, per categoria, municipi i altres criteris. Al mateix temps, s’està fent la campanya de visibilització de projectes, amb el segell “Troba el que busques” que identifica els projectes que s’han inclòs en el mapa.
Campanyes lligades als espais físics
El juny es va celebrar amb èxit la primera edició del fesCoop Gramenet, que es va convertir en el punt de sortida d’una estratègia per potenciar l’Ecosistema cooperatiu de Santa Coloma de Gramenet.
Durant el que portem de 2023 s’ha fet la celebració dels 125 anys primera assemblea de cooperativisme català a Badalona. Es va inaugurar amb una presentació a l’abril amb un debat en el qual van participar les federacions de cooperatives de Catalunya i ha servit per acollir assemblees i trobades de cooperatives de tot Catalunya, celebrar una Viquimarató , encara hi ha prevista l’assemblea de la federació Habicoop que tindrà lloc justament el 20 de novembre, la data de l’aniversari. L’any vinent a l’aniversari de l’assemblea seguirà el 125è aniversari del primer Congrés del Cooperativisme Català, celebrat l’any 1899 al Palau de Belles Arts de Barcelona que la Confederació de cooperatives està preparant.
Escenaris de futur
En aquesta segona assemblea de 2023 vam tornar a dedicar la segona part de la sessió a treballar conjuntament segons la metodologia d’escenaris de futur, amb l’horitzó a 2024. Vam partir del treball fet a l’abril i ens vam dividir en dos grups. En una taula es van treballar els escenaris relacionats amb el treball i en l’altra amb l’alimentació. Partíem ja d’alguns escenaris que volíem i que no volíem i vam completar-los per després repassar les “llavors de futur” que havíem identificat, afegint-ne també, i algunes dades que tenim actualment sobre cada àmbit. A partir d’aquí vam estar treballant què podem fer per frenar els escenaris que no volem i afavorir aquells que volem assolir en els pròxims mesos i anys, amb les eines de l’Ateneu i el cooperativisme.