La Viquimarató omple buits sobre cooperativisme a la Viquipèdia

3 de juliol de 2023

Durant la diada internacional del cooperativisme de 2023, el dissabte 1 de juliol, convocades per l’Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord, un grup de persones es van trobar a l’antiga seu de la cooperativa La Bienechora per millorar continguts sobre cooperativisme a la Viquipèdia.

El resultat d’aquesta feina són 16 entrades noves a l’enciclopèdia lliure, 8 sobre cooperatives, 3 sobre federacions i agrupacions, 4 sobre persones rellevants en la història del cooperativisme (3 de les quals dones) i una sobre un esdeveniment, la primera assemblea del cooperativisme que es va celebrar l’any 1898, amb motiu de la qual s’estan fent diverses activitats a Badalona durant aquest any.

La Viquimarató es va fer al Conservatori professional de Música de Badalona, antiga seu de la cooperativa La Bienechora, que havia acollit aquella primera assemblea. S’hi van reunir una desena de persones, entre viquipedistes amb experiència i novelles. Tres persones més van participar-hi remotament. El propòsit era omplir un buit, encara és important a la Viquipèdia respecte a altres àmbits econòmics i socials, d’entrades relacionades amb el cooperativisme. S’havia fet un treball previ d’identificar fonts bibliogràfiques d’on extreure i referenciar la informació, imprescindible a la Viquipèdia, com a font terciària que és. Aquest recull està disponible en línia per qui vulgui seguir utilitzant-lo per continuar la tasca de millora.

L’Ateneu cooperatiu del Barcelonès nord organitzava l’activitat, en col·laboració amb l’associació viquipedista Amical Wikimèdia i amb la Fundació Roca Galès, amb la voluntat conjunta de contribuir a un millor coneixement social del cooperativisme i la seva trajectòria, aportant la història del cooperativisme al coneixement lliure. Aquesta Viquimarató posava el focus en el cooperativisme històric, sobretot el del segle XIX i inicis del segle XX, però amb voluntat que aquesta feina tingui continuïtat i en vagi cobrint tota la seva història. Des de fa dècades, i especialment en els darrers anys, hi ha hagut interès a recuperar aquesta història i s’han publicat tant assajos i monografies com articles en revistes, tant de recerca com divulgatives. Aquest coneixement encara no està prou reflectit en l’enciclopèdia lliure.

Entrades creades

Cooperatives

Federacions i agrupacions:

Cooperativistes:

Esdeveniments:

100 anys i 125 anys

Aquest 2023 es dona un doble aniversari, fa 100 anys que l’any 1923 es va instaurar la diada del cooperativisme o “CoopsDay” al primer dissabte de juliol i, per tant, aquesta era la vegada 101 que se celebrava. I d’altra banda s’estan celebrant els 125 anys de la primera assemblea del cooperativisme català, que va tenir lloc a Badalona l’any 1898 i on es van reunir cooperatives de tot el territori.

Durant tot aquest any, l’Ateneu cooperatiu està coordinant la celebració de l’aniversari d’aquella primera assemblea. Les activitats es van iniciar el 9 de març amb una taula rodona sobre el passat, present i futur del cooperativisme, en la qual van participar les federacions de cooperatives (treball, consum, habitatge), la Xarxa d’Economia Solidària i la Direcció General d’economia social de la Generalitat. Fins a final d’any encara es continuaran fent activitats. Diverses cooperatives i federacions han escollit Badalona per fer les seves assemblees o trobades aquest any, fins ara hi ha hagut l’assemblea del mateix Ateneu a la seu de la Bienechora l’abril passat, l’assemblea de la cooperativa femProcomuns, també a l’abril; el Consell de Secció de Coop57 al maig; així com l’assemblea de Coòpolis al juny.

Categories: Etiquetes: , , , ,