Coop57 i els 125anysCoopBDN. Perquè hi van ser, hi som.

30 de maig de 2023

El passat dilluns 29 de maig Coop57-Catalunya va visitar Badalona per celebrar el Consell de Secció de la cooperativa. El consell es va dur a terme al Cor de Marina, entitat històrica badalonina, per tal de commemorar els 125 anys de la primera assemblea del cooperativisme català, que es va dur a terme a la ciutat.

Abans de començar el consell rector de Coop57, l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord va presentar i situar la celebració dels 125 anys, explicant la història de la Bienhechora (cooperativa seu de la primera assemblea), contextualitzant el cooperativisme català i badaloní l’any 1898, i presentant les propostes i els projectes que van sorgir d’aquella primera assemblea cooperativa.

Durant la reunió del consell de secció de Coop57-Catalunya es van admetre 5 noves entitats com a sòcies de serveis, es van aprovar préstecs a entitats d’ESS per import total del 2.740.383,41€ i s’hi va acordar afegir-se a la campanya de suport a la cooperativa tèxtil John Fil de l’Espluga Calba. També es va fer seguiment de l’activitat de Coop57 i de la Fundació Coop57, i s’hi va convocar l’assemblea ordinària de Coop57 Catalunya pel proper dijous 22 de juny.

Què és Coop57

Coop57 és una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris que es dedica al finançament de projectes d’economia social i solidària a través de la intermediació financera. És a dir, recullen i capten l’estalvi popular de la ciutadania i el destinen a projectes que aportin valor afegit a la societat; projectes que promouen l’ocupació, el cooperativisme, l’associacionisme, la solidaritat i la sostenibilitat.

Es va crear l’any 1995 a Catalunya com a cooperativa de serveis financers. Inicialment, estava molt vinculada al cooperativisme de treball associat, però es va anar expandint a altres tipus d’entitats d’economia social i solidària. Deu anys després del seu naixement, va iniciar un model de creixement en xarxa arran de l’interès de diferents entitats de l’ESS aragonesa per formar part de Coop57. A partir d’aquest moment, es genera un model de desenvolupament en xarxa en què cada territori s’autogestiona. Després de la secció territorial d’Aragó es van constituir Coop57 Madrid (2006), Coop57 Andalucía (2008), Coop57 Galiza (2009), Koop57 Euskal Herria (2015) i Coop57 Asturias (2019). El “Consell de Secció” és l’equivalent a un Consell Rector per un àmbit territorial.

Les persones o entitats que dipositen els seus estalvis a Coop57 per tal de donar suport al finançament de projectes d’economia social i solidària són sòcies col·laboradores de la cooperativa. Actualment, Coop57 Catalunya té 3251 sòcies col·laboradores i 694 entitats sòcies de serveis, que són aquelles entitats que poden rebre finançament de la cooperativa per la seva aportació al seu entorn i al conjunt de la societat. La passada tardor Coop57 va fer una jornada estratègica per reflexionar sobre les seves línies de treball.

Què és el Cor de Marina

Almodis Cebrià, de l’Ateneu del Barcelonès Nord, posa en context els 125 anys de la primera assemblea del cooperativisme català.

El Cor de Marina és una entitat històrica de Badalona, creada l’any 1882, en la mateixa època d’ebullició de l’associacionisme obrer i menestral que va veure la fundació de cooperatives com La Bienechora (que al 1898 acolliria l’assemblea del cooperativisme català). L’entitat va ser creada per gent de mar (mariners i pescadors) seguint l’esperit d’Anselm Clavé de crear Corals com a forma d’auto-organització de les classes populars. Actualment el Cor de Marina és una entitat viva que continua fent activitat social i cultural a la seva seu històrica, acabada l’any 1898 (justament el mateix any de l’assemblea del cooperativisme) que està declarat com a Monument històric-artístic.

Categories: Etiquetes: , , , ,