Cooperativisme per a tots els públics a Gramenet

14 de juny de 2023

La primera edició del FestCoop Gramenet va aplegar, el segon cap de setmana de juny,  centenars de persones als Jardins de Can Sisteré. Una mostra de les activitats econòmiques que duen a terme diverses cooperatives de la ciutat que ha estat qualificada d’èxit per l’organització de l’esdeveniment. Imatges: Redacció d’Infograma.
En col·laboració amb Infograma publiquem la crònica de festCoop

El festival de promoció i difusió del cooperativisme i de l’economia social i solidària de Santa Coloma, el FestCoop Gramenet, impulsat per l’incipient ecosistema cooperatiu de Gramenet i amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, va comptar amb diversos tallers i activitats mostrant l’activitat que fan les diferents cooperatives i associacions.

Diversos centenars de persones van participar de les diferents activitats que es van dur a terme durant la tarda i nit del passat als Jardins de Can Sisteré. L’activitat, que va tenir la col·laboració de l’Agrupació del Comerç i la Indústria, així com de l’Ajuntament, ha complert els objectius establerts per les entitats organitzadores.

Una mostra pràctica del que ofereix el cooperativisme a la ciutat

El Tikitèrium, junt amb l’animació del Carro de la Música de la cooperativa L’Avalot, que va comptar amb la col·laboració de la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet, va començar les activitats del FestCoop Gramenet a les sis de la tarda. Durant tota la tarda els Tikis van fer diverses petites cercaviles anunciant les activitats que es realitzaven. La participació de L’Avalot coincideix, a més, amb el 25è aniversari d’ençà que l’entitat és cooperativa.

Tot seguit es van iniciar els diferents tallers que duien a terme les diferents cooperatives i projectes de l’economia social i solidària presents. Entrant als Jardins de Can Sisteré et trobaves, donant la benvinguda, una carpa informativa de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord amb informació dels diferents projectes cooperatius i de promoció del cooperativisme com a eina de transformació econòmica i social.

Al costat de la primera carpa, el projecte Menta i Xocolata –en procés de constitució com a cooperativa– duien a terme el taller de La Fàbrica de Contes. Just al davant, l’associació Les Colomes tiraven endavant el Taller de barrets, uns capells que van servir a petits i grans per protegir-se del sol.

Entrant ja als Jardins de Can Sisteré, es va incorporar a la trobada el grup local de la cooperativa Som Mobilitat amb la presència d’un dels vehicles elèctrics d’aquest projecte de mobilitat elèctrica compartida. Just al costat, la cooperativa L’Obrador de Gramenet, estava present amb un taller i tast de pa ecològic.

Al bell mig dels jardins la jove cooperativa Àgora, desenvolupament personal oferia el taller Troba el teu Ikigai –la raó de ser o de viure, segons la tradició japonesa-. A la mateixa carpa, l’associació Unió Segones Oportunitats oferia un mercat de segona mà, que es va allargar fins a la mitjanit. Al davant de la Biblioteca Central es va habilitar un espai de joc lliure organitzat i dinamitzat per la cooperativa La Magrana Curiosa.

Durant tot l’esdeveniment es va comptar amb una barra de menjar i begudes proveïdes per la cooperativa Cervesa Capfoguer i portada per l’associació Unió Segones Oportunitats. A més, el proveïment de materials i equip de sonorització el va realitzar la cooperativa Tanit Singular.

Animació artística amb caràcter local

Anunciat pels tikis i el carro de la música de L’Avalot, que anaven recorrent l’espai i els carrers de l’entorn, van començar les actuacions musicals.

Joves artistes de Santa Coloma de Gramenet van amenitzar la vetllada: va començar les actuacions en Cristian Triviño amb el seu to canalla. Tot seguit la jove promesa Aida Franco va animar les assistents. La jove Paula Piñero, amb una veu eclíptica, va encantar a tothom. Una cançó compartida amb el jove grup feminista Konkòrdia va donar pas a l’actuació d’aquest grup format per set noies colomenques. El final del festival el va realitzar el dúo Hard Bolero, amb Daniel Felices i Frederico Vannini.

Cooperativisme divers i amb veu feminista

La primera mostra del cooperativisme de Santa Coloma de Gramenet va servir per mostrar la diversitat dels productes i serveis que ofereix l’economia social i solidària a la ciutat. Una diversitat que es trasllada també a la composició de les persones que impulsen els projectes, fet que van voler traslladar en un tapís cooperatiu que es va anar omplint durant tota la jornada. Destaca també per una forta presència de dones.

La combinació de projectes consolidats i emergents va ser un fet també a destacar, des de cooperatives com L’Avalot Teatre que celebren el seu 25è aniversari com a tal, fins a projectes acompanyats els darrers mesos per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord acabats de constituir –com és el cas d’Àgora, desenvolupament personal– o en procés de constitució –com és el cas de Menta i Xocolata.

Les cooperatives i entitats impulsores del festival ha transmès satisfacció per l’acollida que va tenir l’esdeveniment i tot fa pensar que es continuarà treballant per consolidar els projectes existents fomentant el treball en xarxa i generant nous projectes.

Categories: