Notícia del futur: exploració de 4 escenaris imPOSSIBLES al Fòrum de transició ecosocial
1 de març de 2023
Amb el repte d’explorar els futurs imPOSSIBLES i amb la força de la confluència de l’economia solidària, el moviment cooperatiu, els moviments ecologistes i de justícia social, el divendres 26 i el dissabte 27 de febrer va tenir lloc a Barcelona el Fòrum de Transició Ecosocial. N’havíem tingut una prèvia a Santa Coloma el 13 de febrer com a part de les sessions preparatòries que s’han fet per tot el territori català.
El fòrum es va idear com una trobada de confluència de lluites, d’entitats de l’economia solidària i moviments que treballen per la transició ecosocial a Catalunya que permetés avançar en l’estratègia i en l’articulació entre projectes i moviments des d’una mirada amplia i integral i per enviar un missatge polític d’unitat i força. Volia ser també una trobada per celebrar i donar visibilitat a l’altra transició ecològica, diferent a la del “capitalisme verd”, que ja s’està construint. Per fer-ho adoptava la metodologia de l’exploració d’escenaris de futur, combinada amb la diagnosi del moment actual i les “llavors” que ja tenim del futur desitjable i de la co-creació d’accions per fer-lo possible.
Futurs imPOSSIBLES
L’exploració d’escenaris de futur es va fer sobretot divendres. Es partia d’un treball previ en que s’havien identificat els elements que des d’un “realisme ecològic” es poden preveure per als anys vinents (2030-2050):
- Impactes derivats del canvi climàtic
- Esgotament dels recursos materials i energètics
- Pèrdua de biodiversitat
Aquest marc donava un context realista (esdeveniments que per més que fem ja no podem aturar) per dibuixar 4 escenaris que s’havien treballat en sessions prèvies:
- Ecofeixisme
- Green New Deal de creixement verd corporatiu
- Green New Deal transformador
- Decreixement
Els escenaris es van treballar en grups separats, cadascú va imaginar un futur al 2040 amb el seu escenari i el paper que hi tindria l’economia solidària, tant la de caire socioempresarial com la de caire sociocomunitària. Van imaginar què havia portat a aquella situació (de 2023 a 2040) i quines accions hem de fer en aquests anys vinents perquè si arribem a cadascun dels escenaris l’economia solidària hi jugui un rol per la transició ecosocial i per paliar el patiment i, en els casos més extrems, resistir la repressió i la injustícia. Cada grup va sintetitzar el que havia treballat amb uns titulars la premsa del futur que van servir per iniciar la jornada dissabte.
Diagnosi i plans d’acció
Divendres al vespre es va fer una taula rodona amb diferents moviments i iniciatives que han obtingut victòries, encara que siguin parcials, i així poder identificar pràctiques, tàctiques i estratègies que han reeixit. Hi van participar en Bernat Lavaquiol, de la plataforma Stop JJOO, l’Ariadna Cotén, de la plataforma Zeroport, la Maria Campuzano, de l’Aliança contra la pobresa energètica i la Yaiza Blanch, de la cooperativa Som Energia.
Dissabte va començar amb la mirada que va donar l’ Aimée Martínez Vega des de la perspectiva de les lluites que es porten a terme a Colombia i a l’Amèrica Llatina per la vida, conjuntament amb la Blanca Bayas Fernández de l’Observatori del Deute en la Globalització que va aportar-hi la mirada ecofeminista. Després la plenària es va dividir en 5 grups que treballarien matí i tarda en els següents eixos:
- I: Mobilització, denúncia i resistència, amb la dinamització d’Ecologistes en Acció i la ponència inspiradora de l’activista de Zone à Defendre (França).
- II: Incidència institucional i sobre marcs normatius, amb la dinamització de l’Observatori DESC i la ponència inspiradora de Marco Aparicio, president de l’Observatori DESC.
- III: Construcció d’alternatives econòmiques, amb la dinamització de la XES, Coòpolis i LaCoordi i la ponència inspiradora de Jordi Garcia, membre de la XES.
- IV: Reforç del teixit comunitari i la governança comunitària, amb la dinamització de femProcomuns i la ponència inspiradora de Mariona Soler, membre de la Xarxa d’Espais Comunitaris (XEC) i Guiomar Vargas, del Col·lectiu de Professionals del Treball Comunitari de Catalunya.
- V: Comunicació i relat, amb la dinamització de l’Observatori del Deute en la Globalització i la ponència inspiradora de Lucrecia Baquero, consultora de comunicació especialitzada en estratègia de continguts, narratives i campanyes de sensibilització.
En cada grup es van treballar els futurs desitjables i no desitjables i es va fer una diagnosi del moment actual identificant debilitats i fortaleses internes dels moviments, així com amenaces i oportunitats externes. A partir de la diagnosi s’identificaven accions possibles a fer i algunes d’elles s’aprofundien per presentar-les finalment a la plenària.
Per saber-ne més
- Web de FUTURS imPOSSIBLES
- Fòrum de transició ecosocial
- Notícia de la presentació del Fòrum a Santa Coloma el 13 de març