El Fòrum per la Transició Ecosocial es presenta al Barcelonès Nord

20 de febrer de 2023

El passat dilluns 13 de febrer el local de l’associació Ca La Sisqueta de Santa Coloma de Gramenet va acollir la presentació del Fòrum per la Transició Ecosocial, que tindrà lloc els propers 24 i 25 de febrer a Barcelona. La jornada va estar organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, i va comptar amb la col·laboració d’entitats com Rebel·lió  Extinció Gramenet i el Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord.

Un dels objectius de l’Ateneu Cooperatiu és visibilitzar i promoure els esdeveniments i propostes que es fan arreu del territori vinculades al cooperativisme i l’economia social i solidària. En aquest cas, segons va exposar Aitor Blanc, coordinador de l’Ateneu, es fa perquè s’entén el cooperativisme i l’ESS com uns agents clau per a impulsar una transició ecològica amb democràcia econòmica i justícia social.

Transició ecosocial i espais de confluència

En una primera part de la jornada es va explicar la campanya Futurs impossibles que desenvolupen diferents agents de l’ESS. Aquesta campanya té tres grans línies de treball: la incidència, la construcció d’escenaris de futur i el Fòrum per la Transició Ecosocial. Es va comptar amb la participació de Clàudia Custodio, membre de l’Observatori del Deute en la Globalització i de l’equip organitzador del Fòrum.

Després de contextualitzar, per part de Clàudia Custodio, en un panorama que pot semblar gens esperançador, les entitats que impulsen el fòrum es plantegen reptes comuns: Impedir el col·lapse de la societat provocat per l’escalfament global, la pèrdua de biodiversitat i l’esgotament dels recursos; Erradicar la pobresa i reduir dràsticament les desigualtats socials entre classes, gèneres i entre pobles; Frenar l’ascens del feixisme i l’autoritarisme. La crisi climàtica és una realitat en agreujament, on els recursos del planeta són finits i pels promotors del fòrum es generen diverses preguntes:

  • Cap a on anem?
  • Quina transició ecològica durem a terme?
  • Com ho fem minimitzant els impactes en el medi i la vida de totes les persones?

Plantejant aquestes qüestions, es posa en dubte que la fugida endavant tecnocapitalista sigui la solució, tampoc l’entès com a capitalisme verd que acaba perpetuant les desigualtats socials, de les quals sorgeix una forta amenaça: la confluència del poder corporatiu amb l’extrema dreta. És en aquest escenari que es fa una aposta per la transició ecològica amb justícia social i democràcia econòmica, on no es repeteixin els patrons del que s’ha fet fins al moment. La transició ecològica, per tant, és l’aposta per treballar per unes vides dignes de ser viscudes i, a més, per un planeta habitable per a totes les espècies. Aquesta aposta posa èmfasi en quatre aspectes: la redistribució de la riquesa, la participació, l’empoderament i l’ecofeminisme.
La conclusió que s’extreu, doncs, i és la intenció del Fòrum, és que cal prendre la iniciativa des dels moviments socials, la ciutadania i les institucions compromeses amb una transició ecosocial.

Treballar per la transició ecosocial al Barcelonès Nord

En la jornada celebrada a Santa Coloma de Gramenet es va comptar amb la participació del nucli de Rebel·lió o Extinció a Gramenet. Havent fet una feina prèvia sobre escenaris de futur basats en la realització d’uns tallers (veure enllaços al final d’aquesta notícia), ara plantegen 18 mesures amb les quals treballar a la ciutat i que poden ser replicables als diferents municipis del Barcelonès Nord. Es plantegen propostes factibles a desenvolupar en els quatre anys vinents que podem veure a la següent notícia a Infograma: propostes de Rebel·lió o Extinció per a les municipals.

A la trobada es va generar debat entre les persones participants exposant alguna feina encetada a Badalona per recuperar terrenys de conreu urbans i periurbans, i es va incidir en el fet que un dels eixos més importants és establir com comunicar les propostes i accions que es desenvolupen. Per altra banda, es van posar sobre la taula certes contradiccions que comporten algunes accions que es desenvolupen que a la llarga requereixen recursos que són finits, deixant clar que cal apostar pel decreixement i fer aquest s’adreci a l’aposta per la transició ecosocial. Un dels altres punts que es van aportar va ser treballar per l’equilibri entre pobles i ciutats, amb un marcat caràcter d’equilibri camp-ciutat, exposant que en l’àmbit educatiu, per exemple, rarament es parla del sector primari quan es parla de professions i cal fer canvis en aquest aspecte.

Finalment, es va proposar desenvolupar un taller sobre escenaris de futur emmarcat en la campanya Futurs impossibles durant els propers mesos i a nivell de Barcelonès Nord, aplegant entitats i persones que treballen per la transició ecosocial en el nostre entorn.

L’experiència del projecte Futurs imPossibles

La campanya d’incidència està impulsada per diferents agents socials i de l’ESS com ara la Xarxa d’Economia Solidària (XES), Coòpolis i l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) entre d’altres. Prenent la pàgina web com a punt de referència per la transició ecosocial, es vol donar visibilitat i generar debat al voltant de 17 blocs temàtics:

  • educació
  • salut i sistema sanitari
  • drets socials, drets humans i igualtats
  • conservació i gestió de la biodiversitat, emergència climàtica
  • solidaritat internacional i cultura de la pau
  • recursos naturals: democratització i circularitat
  • sobirania alimentària
  • transformació economia i treball
  • cures i treball reproductiu
  • territori, transport, urbanisme i habitatge
  • democràcia, transparència i fiscalitat
  • consum, comerç i logística
  • sobirania energètica
  • cultura i comunicació
  • teixit comunitari i cohesió social
  • autoorganització popular
  • béns comuns

El Fòrum per la Transició Ecosocial es farà els dies 24 i 25 de febrer a Barcelona amb quatre objectius:

  • Confluència i articulació de lluites
  • Construcció d’estratègia i programa polític comú
  • Donar visibilitat a les alternatives existents
  • Enviar un missatge a les institucions i a la ciutadania.

Informació i inscripcions

A la web del fòrum es poden fer les inscripcions i veure la programació.

Inscripcions

Per saber-ne més

Articles d’interès a Infograma

Categories: Etiquetes: , , ,