Assemblea de l’Ateneu, ocells de foc i escenaris de futur

27 d'abril de 2023

Dimecres 26 d’abril ha tingut lloc la primera Assemblea de 2023 de l’Ateneu cooperatiu del Barcelonès nord. En aquesta assemblea s’han incorporat noves entitats, s’han presentat els dos nuclis del programa Ocell de foc i s’han treballat escenaris de futur al Barcelonès Nord amb la perspectiva de 2040 i les llavors de futur que ja tenim en el present.

La primera assemblea de l’Ateneu cooperatiu de 2023 ha tingut lloc al Conservatori professional de Música de Badalona, seu històrica de la cooperativa La Bienechora on l’any 1898, ja fa 125 anys, va tenir lloc la primera assemblea del cooperativisme català. En aquesta assemblea s’incorporava la Fundació Badalona Capaç, impulsora de la Comunalitat Badalona.Sud, que ja té una relació estreta amb l’Ateneu. També es va aprovar fer propostes d’incorporació a un seguit d’entitats que han estat acompanyades per l’ateneu, que hi tenen una relació de col·laboració o que estan treballant en programes d’economia social al Barcelonés Nord: les cooperatives Avalot, la Tresca i la verdesca, Conreu Sereny, Àgora, Colorac, TAU, Boira i Gedi; així com les associacions Caliu habitatge cooperatiu, Noves oportunitats i Casal dels Infants.

Es va posar en comú la necessitat de coordinar-se entre les entitats que treballen en els diferents programes finançats per la Direcció General d’Economia social de la Generalitat de Catalunya al Barcelonès Nord, que són el mateix Ateneu, la Comunalitat Badalona.Sud i els dos nuclis del programa Ocell de Foc. L’ateneu ja va per la seva setena anualitat, la comunalitat per la segona i Ocell de foc està començant la primera. Aquesta assemblea va ser el lloc on aquest programa orientat a joves amb problemàtiques de salut mental es va presentar a la resta. El Nucli-1 actua a la major part de Badalona (menys dos barris on actua l’altre nucli) i hi treballen Gedi, Badalona capaç, l’Associació de Salut mental Barcelonès nord, la Rotllana, i ASAUPAM. El Nucli-2 actua a Santa Coloma de Gramanet, als barris de Llefià i Pomar de Badalona i als barris de la Mina, de Sant Adrià de Besòs; hi treballen el Casal dels Infants, el Centre Obert Rialles, la Fundació Tallers, ISOM SCCL i la Federació Salut Mental Catalunya. Badalona Capaç també va explicar que la comunalitat Badalona.Sud que treballa en els barris de Sant Roc, la Mora, Congrés, Remei i Artigas de Badalona ha sol·licitat ampliar-se incorporant el barri de Gorg. Es va constatar que els tres programes són complementaris i que una bona coordinació pot reforçar-los i aconseguir una major incidència. L’Ateneu, com a programa que abasta tot el territori i que ja ha jugat un paper instigador i de suport, pot facilitar aquesta coordinació.

Aquesta necessitat de coordinació implica també tenir visions compartides i identificar conjuntament àmbits on cal actuar prioritàriament. És per això que la segona part de l’assemblea es va dedicar a treballar sobre escenaris de futur, donant continuïtat a la participació que l’ateneu ha tingut en la iniciativa Futurs imPossibles. Es va treballar en dos grups, un focalitzat en la construcció d’alternatives econòmiques de caràcter cooperatiu i l’altre en el reforç del teixit comunitari. En tots dos grups es va partir d’identificar escenaris que volem i que no volem en l’horitzó de 2040 tenint en compte alguns condicionants com és el canvi climàtic, l’escassedat de materials i energia i la pèrdua de biodiversitat. El següent pas va ser identificar quines llavors de futur tenim actualment, coses que ja anticipen l’escenari que volem. I també vam identificar quines problemàtiques actuals ho dificulten i anticipen el futur que no volem. A partir d’aquí es va debatre sobre què hem de fer per frenar el que no volem i per impulsar allò que volem. Mentre fèiem això també identificàvem quines dades volem conèixer i d’on les volem obtenir. Un cop fet aquest treball els dos grups van fer una posada en comú en la qual es va poder constatar que algunes de les coses que podem fer ja les podem posar en marxa o marcar-les com a prioritats en les que treballar i que aquesta metodologia d’escenaris de futur ens pot servir per anar treballant conjuntament, tant a nivell d’ateneu i dels altres programes d’economia social, com a nivell més ampli amb el teixit social i comunitari del territori.

Categories: Etiquetes: , , , , , , , ,