Troba el que busques en el cooperativisme i l’economia solidària

28 d'abril de 2023

Troba el que busques. Mapa del cooperativisme i l'economia social i solidària

L’ateneu cooperatiu i la Perifèrica actualitzen els mapes de serveis i productes proveïts des del cooperativisme i l’economia solidària al Barcelonès Nord. Perquè cada cop més, allò que necessitem podem trobar-ho en un teixit econòmic que posa les persones al centre, que té en compte els límits del planeta i que no s’orienta a maximitzar el lucre.

Un mapa i un catàleg

A les webs de l’Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord i del seu cercle de cultura, La Perifèrica, ja hi podeu trobar el mapa actualitzat d’organitzacions i entitats de l’economia social. Aquest mapa és el resultat d’una feina de posar-se en contacte amb cada una de les iniciatives, conèixer el que fan, què ofereixen i actualitzar informació. El mapa a la web de l’ateneu mostra iniciatives promogudes des del cooperativisme, l’economia social i solidària, l’associacionisme i les entitats del tercer sector en el Barcelonès Nord (Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs). El mapa a la web de la Perifèrica es centra en aquelles entitats i iniciatives que treballen en l’àmbit cultural, mostrant una panoràmica del potencial d’aquest sector al Barcelonès Nord.

Tots dos mapes es complementen amb un catàleg de fitxes de cada entitat amb un cercador per paraules que permet fer filtres per nom, per categoria, municipi i altres criteris.

Aquests mapes són una eina per facilitar un canvi cap a una societat més cooperativa, justa, resilient i més respectuosa amb la natura i amb els drets de les persones. Perquè sigui fàcil trobar opcions fer canvis per part de persones usuàries i consumidores, però també per facilitar la col·laboració i la intercooperació entre entitats.

Sortir al mapa

Qui surt al mapa? Les entitats de l’ateneu han treballat en aquest projecte per actualitzar la feina feta en anys anteriors, combinant diverses fonts d’informació i el treball de camp sobre el terreny. En el projecte hi han treballat La Sargantana, El Círcol, Capfoguer, La Fàbrica i femProcomuns. La Sargantana i El Círcol han contactat i recollit la informació de les iniciatives de Badalona i de les iniciatives culturals dels tres municipis, Capfoguer ho ha fet per les de Santa Coloma de Gramenet i La Fàbrica per les de Sant Adrià i els barris de la llera del Besòs de Barcelona. Les iniciatives que hi surten són aquelles que estan d’acord amb els valors i principis de l’economia social i solidària.

Ara es publica una primera versió del mapa però aquest se seguirà actualitzant. Si sou una iniciativa que penseu que podria sortir al mapa poseu-vos en contacte amb l’ateneu cooperatiu a través de l’adreça:

mapatge@ateneubnord.cat

Pam a pam i Pimpampum

El mapa que veieu a les webs de l’ateneu i la perifèrica és una versió especial del mapa Pam a pam impulsat per la XES. Aquest mapa mostra les iniciatives del Barcelonès Nord que estan incloses al Pam a pam i també algunes altres que des de l’Ateneu i La Perifèrica s’ha considerat interessant incloure.

Pam a Pam és el mapa col·laboratiu de l’Economia Social i Solidària a Catalunya. Una eina col·lectiva que contribueix a la transformació social per superar la lògica capitalista. Els punts que apareixen al mapa són iniciatives que han estat entrevistades per les “xinxetes” (persones voluntàries, tècniques de la XES o entitats col·laboradores) i que compleixen amb uns valors. Les “xinxetes” fan una entrevista en base a 15 criteris i les entitats que tenen un grau adequat de compliment d’aquest apareixen al mapa. En resulta un espai de referència en la visibilitat i articulació de l’economia solidària, una comunitat d’aprenentatge a través de l’activisme, la formació i la pràctica del consum responsable.

L’Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord ofereix a les entitats que surten al mapa de fer-los l’entrevista de les “xinxetes” i així poder aparèixer també al Pamapam de tot Catalunya. També pot acompanyar les organitzacions, a través de les seves formacions, per avançar en el compliment dels criteris.

A les webs de l’ateneu i la Perifèrica el mapa es complementa amb un catàleg de fitxes d’entitats i un cercador per paraules que permet filtrar-les per categories, nom, descripció, municipi i altres criteris. Aquesta funció ha estat desenvolupada pel col·lectiu Pimpampum, de Badalona, que col·labora des de fa temps amb l’Ateneu cooperatiu. Això facilita que “trobis el que busques” seleccionant les iniciatives que poden estar relacionades amb una necessitat concreta.

Volem trobar el que busquem en el cooperativisme i l’economia solidària. Volem que les necessitats de les persones estiguin proveïdes des d’una economia que no busqui l’afany de lucre. El primer pas és començar ja a proveir-nos a través de les alternatives que ja existeixen, per això les posem al mapa. En paral·lel l’ateneu continua donant suport i acompanyament gratuït a noves cooperatives, perquè finalment tot el que busquem ho puguem trobar en l’economia solidària.

Categories: Etiquetes: , , , , ,