La 4a trobada de sòcies i socis de la cooperativa Som Mobilitat serà a Badalona

2 d'octubre de 2023

El proper dissabte 7 d’octubre de 2023 tindrà lloc a Badalona la 4a trobada de sòcies i socis de la cooperativa Som Mobilitat. La trobada es fa en l’any en que se celebren els 125 anys de la primera assemblea de cooperatives catalanes que es va fer a la ciutat que quasi coincideix amb la dels primers cotxes elèctrics amb ús comercial. Som Mobilitat és una cooperativa per compartir vehicles amb més de 3700 persones i entitats sòcies, que té 37 Grups Locals, entre els quals Badalona i Santa Coloma.

Fotografia de la trobada anterior.

Ja serà la 4a vegada que la cooperativa Som Mobilitat fa la seva Trobada de sòcies i socis. Les anteriors van ser a Mataró (2018), La Garrotxa (2019) i Vilanova i la Geltrú (2022); enguany serà a Badalona on la cooperativa compta amb vehicles compartits i un Grup Local actiu. L’esmorzar i les sessions de treball es faran al Centre Cívic Dalt la Vila (Carrer del Germà Bernabé 1) i el posterior dinar al pati de la rectoria de l’església de Santa Maria (Carrer de Dalt 47).

El programa previst és el següent:

  • 9.30-10.00h: Benvinguda socis i sòcies
  • 10.00-10.35h: Presentació jornada + Serveis per a Comunitats Energètiques (presentació tècnica + dinàmica participativa)
  • 10.35-11.10h: Millores App i eines de gestió (presentació tècnica + dinàmica participativa)
  • 11.10-11.40h: Pausa cafè11.40-12.15h: Dinamització territorial i nous vehicles (presentació tècnica + dinàmica participativa)
  • 12.15-13.00h: Grans projectes amb Administració Pública i Entitats (presentació tècnica + dinàmica participativa
  • 13.00-14.00h: Espai per a propostes i resolució de dubtes
  • A partir de les 14.00h: dinar

Som Mobilitat

Som Mobilitat és una cooperativa de consum i usuàris/es sense afany de lucre que actua en l’àmbit de Catalunya per fer possible que els desplaçaments dels seus socis siguin més sostenibles i contaminin menys el medi ambient, reduint el nombre de vehicles acumulats a les ciutats i pobles. Actualment, disposa de 99 vehicles (cotxes i furgonetes) distribuïts en 33 municipis catalans, també disposa de bicicletes de càrrega. En la darrera assemblea (abril 2023) comptava amb 3.739 sòcies, de les quals 3.412 eren persones físiques i 327 persones jurídiques (organitzacions). Des de la seva fundació la seva massa social ha anat creixent, amb més gent que abandona el paradigma del cotxe amb propietat per passar a la del cotxe compartit. Això és important perquè allibera espai públic (amb menys aparcaments) i disminueix les emissions de carboni, tant en l’ús (en ser vehicles elèctrics) com, sobretot, en la fabricació (ja que implica no fabricar vehicles que la major part del seu temps estan aturats en desús).

Grup local de Badalona

Badalona compta amb un Grup Local actiu que fa difusió i seguiment del projecte, alguns dels socis de Badalona s’han implicat en la cooperativa formant part del Consell Rector. Actualment hi ha 3 vehicles compartits a la ciutat: un utilitari Renault Zoe (bateria 40 kWh – 5 places) i una furgoneta Renault Kangoo (bateria 22 kWh – 5 places) ubicats a l’aparcament de Pompeu Fabra; i un altre Renault Zoe (bateria 40 kWh – 5 places) a l’aparcament de Manuel Valls. Per fer-ne ús qualsevol persona sòcia de Som Mobilitat (sigui o no de Badalona) pot fer la reserva i activar el cotxe des del telèfon mòbil.

Contacte amb el Grup local:

125 anys i també 170

La Trobada de Som Mobilitat coincideix enguany amb el 125è aniversari de la primera assemblea del cooperativisme català que va tenir lloc l’any 1898 a la seu de la cooperativa La Bienechora a Badalona, a l’actual Conservatori de Música, no gaire lluny de Dalt la Vila on es farà la trobada. En aquella assemblea s’hi van trobar 37 cooperatives pioneres, moltes de les quals, com actualment Som Mobilitat, eren cooperatives de consum, donat que mancomunar la manera de resoldre les necessitats a través del cooperativisme era, i continua sent, una de les millors opcions per fer les coses de manera justa i sostenible. En ocasió d’aquest 125è aniversari a Badalona hi ha hagut una taula rodona sobre l’articulació del cooperativisme amb les principals federacions de cooperatives (consum, treball, habitatge), la Xarxa d’Economia Solidària i la Direcció general d’economia social de la Generalitat; a més d’una Viquimarató per millorar continguts sobre cooperativisme a Viquipèdia i d’altres assemblees i trobades del cooperativisme: reunió del Consell de Secció de Coop57, assemblea de femProcomuns, assemblea de l’AteneuBNord i de Coòpolis, i l’assemblea de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius que tindrà lloc el proper xxx d’octubre.

Encara que avui pugui sorprendre’ns els cotxes elèctrics van ser anteriors als cotxes de benzina, els primers cotxes elèctrics són de 1835 i un any abans de la primera assemblea del cooperativisme català, el 1897, tenien una primera aplicació comercial en taxis (i, per tant, una forma de compartir el vehicle) a Gran Bretanya i els Estats Units. Des de llavors i fins als anys vint del segle XX els vehicles elèctrics van compartir la carretera amb els cotxes de vapor i després amb els de benzina, que van acabant-los substituint. Havien de passar setanta anys perquè la fabricació de cotxes elèctrics es tornés a considerar seriosament i quasi noranta perquè comencessin a comercialitzar-se normalment. Els cotxes elèctrics de finals del segle XIX amb entre 30 i 60 kilòmetres d’autonomia superaven els 20Km que donava un cavall; en la tercera generació de cotxes elèctrics (1911-1920) es va arribar a una autonomia de 160km amb 5 passatgers. Actualment cotxes com els que es comparteixen a Som Mobilitat poden tenir una autonomia entre 400 i 600km.

Categories: Etiquetes: , , , , ,