Ecosistema cooperatiu de Valls
22 d'abril de 2024
BONES PRÀCTIQUES. Destaquem bones pràctiques del cooperativisme i l’economia social i solidària que poden ser inspiradores per altres organitzacions i per a projectes que les vulguin adoptar o adaptar.
EXPERIÈNCIES INSPIRADORES: Els Ateneus Cooperatius de Catalunya han elaborat un catàleg per mostrar projectes d’intercooperació d’èxit. Es tracta d’un document amb 7 experiències inspiradores de diferents sectors professionals amb l’objectiu de facilitar rèpliques i noves iniciatives. Són experiències de tot Catalunya que poden inspirar a projectes nous o existents al Barcelonès Nord.
Bona pràctica d’articulació d’un ecosistema cooperatiu a Valls amb el propòsit de recuperar i activar econòmicament, social i cultural el centre històric de Valls.
És una aliança que té com a objectiu principal la recuperació i activació econòmica, social i cultural del centre històric de Valls, amb una clara voluntat de transformació i vinculació a l’Economia Social i Solidària (ESS); esdevenint així un agent econòmic que ocupi visibilitat i tingui veu al municipi. No té forma jurídica, opera sota el paraigua legal de la cooperativa d’habitatge i consum La Titaranya.
Finançament
Ha estat beneficiària d’un Projecte Singulars al 2019. També ha sol·licitat la Comunalitat de Valls entre 2020 i 2021, i el 2023 s’ha presentat a la convocatòria d’ecosistemes cooperatius.
Entitats que en formen part
- L’Economat SCCL
- Punt d’Accés SCCL
- Saurines Audiovisual SCCL
- Camins Km0 SCCL
- Eixam Arquitectures SCCL
- MilMans Assessoria SCCL
- Cooperativa d’habitatges i locals socials La Titaranya
- Grup de Consum La Bajoca (Assoc. Cultural l’Aleta).
Objectius
- Recuperar i activar a nivell econòmic, social i cultural el centre històric de Valls.
- Impulsar projectes d’intercooperació per donar a conèixer i estendre el cooperativisme i l’ESS al municipi.
- Organitzar trobades periòdiques per facilitar un espai de relació on crear xarxa, compartir realitats, promoure el suport mutu, proveir-se de necessitats comunes i mancomunar eines i serveis.
Reptes
- Seguir promovent la recuperació i activació econòmica, social, cultural i patrimonial del centre històric de Valls, en el marc de l’ESS.
- Rehabilitar i recuperar altres immobles. No es descarta augmentar l’adquisició, rehabilitació i adquisició de nous immobles, una vegada executades totes les fases previstes actualment.
- S’està treballant en la creació d’una comunitat energètica que abasteixi el mateix edifici de la cooperativa, i pugui arribar a altres edificis i habitants del voltant.
- Revertir les situacions de vulnerabilitat econòmica i social de la població local.
- Mantenir el procés de debat i reflexió sobre si l’ecosistema cal que formalitzi la seva forma jurídica.
- Mantenir l’ocupació generada i crear nous llocs de treball.
Resultats
- Creació de la gestoria cooperativa MilMans, especialitzada en ESS.
- Creació de la cooperativa integral d’habitatge i consum La Titaranya, utilitzant l’estratègia del sòl comunitari i activant un espai multifuncional.
- Rehabilitació de dos immobles del centre històric de Valls i recuperació del seu patrimoni. En una primera fase, s’han obtingut 7 habitatges de protecció oficial, unes oficines, una botiga agroecològica i locals socials per entitats.
- Activació d’un espai multifuncional al centre històric de Valls com a punt de trobada i de realització d’activitats de les entitats que formen l’ecosistema cooperatiu.
- Impuls i participació en la Comunalitat de Valls per a l’activació econòmica del municipi, la creació de xarxes d’intercooperació i l’enfortiment dels béns comuns.
- Creació de mercat social a partir de la contractació de béns i serveis entre les diferents entitats multisectorials: serveis a empreses, gestoria, telecomunicacions, produccions audiovisuals, arquitectura, consum agroecològic, turisme i cultura.
Bones pràctiques per al Barcelonès nord
Identifiquem bones pràctiques al cooperativisme, l’economia social i solidària i les economies comunitàries que val la pena compartir perquè inspirin a altres projectes a adoptar-les o adaptar-les.
Si vols formar part de l’Ecosistema cooperatiu de Gramenet t’hi podem posar en contacte. Si vols impulsar un Ecosistema cooperatiu a Badalona, Sant Adrià o la Riba Besòs de Barcelona l’ateneu pot fer-ne l’acompanyament i facilitar recursos.
Vegeu també
- L’ecosistema cooperatiu de Gramenet comença a fer camí (març 2023)
- Ecosistemes i pols cooperatius en la 3a taula territorial de 2023
- Cooperativisme per a tots els públics a Gramenet (juny 2023)
- Intercooperar per avançar. Catàleg d’experiències inspiradores de la XAC (2024)