SolarCoop, la subvenció que facilita les comunitats energètiques

10 de maig de 2023

La subvenció SolarCoop de l’ICAEN i la DG d’Economia social que destina fins a 80.000€ a cooperatives de consum i associacions que impulsin cooperatives de consum com a comunitats energètiques locals cooperatives. El termini per presentar-s’hi és fins al 19 de juny i l’Ateneu cooperatiu pot assessorar gratuïtament a les entitats o grups impulsors que vulguin sol·licitar-la.

Una subvenció per a la primera fase d’una comunitat

Les Comunitats Energètiques Locals (CEL) agrupen les persones consumidores d’energia en organitzacions productores per l’eficiència i l’autoconsum col·lectiu. Les CEL poden fer instal·lacions de producció energètica (solar, eòlica, geotèrmica, …) i també fer actuacions de millora de l’eficiència o procurar-se solucions de mobilitat (vehicles compartits, punts de càrrega). Abans de fer aquestes inversions cal aglutinar un Grup motor, fer els primers estudis de viabilitat, formar-se i constituir-se legalment. Aquesta és la fase per la qual està pensada SolarCoop. Hi ha subvencions (com Implementa) per la fase d’inversions en la instal·lació, però faltava algun tipus de suport econòmic per a la fase prèvia.

Una de les formes més adequades de constituir una CEL és com a cooperativa de consum. Aquesta subvenció està pensada per aquesta opció.

A qui va dirigida?

Objecte: impulsar comunitat energètica dins la cooperativa amb ús de renovables i mesures d’eficiència.

La poden sol·licitar:

 • – Cooperatives de consum (que poden obrir una secció de consum energètic)
 • – Associacions que es vulguin transformar en cooperatives de consum

També les Associacions Veïnals i altres associacions, que no vulguin transformar-se en cooperatives, poden sol·licitar-la mentre es constitueixi una cooperativa de consum de la qual en formin part (com a entitat sòcia col·laboradora o de consum). L’associació, però, haurà de gestionar la subvenció, fer les contractacions, pagar l’IVA de les despeses i fer la justificació.

Import subvencionat

Quantitat: 80.000€ – 90% al inici i 10% a la justificació

Part subvencionada: 100%

80.000€ és el màxim que es pot sol·licitar, pot ser menys segons el projecte.

Despeses subvencionables

 • – Contractació de personal a la cooperativa (per dedicació al projecte comunitat energètica)
 • – Indirectes fins un 10%
 • – Contractació de cooperatives per ajudar a la constitució
 • – Contractació externa per alguns serveis jurídics, econòmics, gestió, estudis energètics, campanyes de comunicació
 • – 40% del pressupost ha de ser reforçament o creació de l’autoorganització per crear la cooperativa

Despeses no subvencionables

 • – Inversió en infraestructura i instal·lacions [per això hi ha altres subvencions i també finançament de Coop57 que pot avançar el 100%]

Temps per constituir la cooperativa (si no existeix ja): 18 mesos des de l’atorgament de la subvenció.

Suport de l’Ateneu cooperatiu per presentar la convocatòria.

Requeriments destacables (per detall veure l’ordre)

 • Mínim 55% socis de l’associació o cooperativa han de ser persones físiques (també hi pot haver com a sòcies altres entitats, comerços, etc.)
 • Estar al dia d’impostos i tributs; no tenir sancions en l’àmbit laboral
 • Disposar de certificat digital a nom de l’entitat.

Convocatòria

La convocatòria està oberta fins al dilluns 19 de juny.

Què és una Comunitat Energètica Local?

El concepte de comunitat energètica és un concepte nou, que sorgeix de la directiva europea que marca les línies mestres, però que encara no s’ha transposat a nivell espanyol. Arran de la directiva, ja s’estan engegant tot de projectes al territori català, seguint la línia general que marca la UE però sense saber totalment com ho concretarà el govern espanyol.

Una CEL És un grup de persones, veïnes, empreses, pimes, petits comerços, centres socials que s’ajunten per generar energia (no només electricitat) d’una manera eficient, local i compartida, més barata i més sostenible. Aquestes persones han d’estar associades, en associacions o cooperatives, i es poden beneficiar de l’energia generada, d’auditories, de tots els serveis.

Uneix 3 dimensions: social, tecnològica i econòmica financera. És transformadora, avança cap a la sobirania energètica local, facilita treballar cap a la pobresa energètica zero, la generació distribuïda i renovable, la producció d’electricitat i fred/calor. També cal pensar en l’emmagatzematge i la rehabilitació dels edificis a més de poder donar resposta als reptes de la mobilitat elèctrica compartida. Una CEL no és autoconsum compartit, aquest consisteix en la generació d’energia mitjançant una instal·lació fotovoltaica que es comparteix i autoconsumeix per més d’un usuari, una comunitat energètica va més enllà.

Uf, com ho fem?

Alguns recursos que us poden ser útils…

L’Ateneu us pot ajudar a presentar la subvenció.

Escriu-nos a: energia@ateneubnord.cat

Categories: Etiquetes: , , , , ,