Resum de la presentació del llibre “L’Economia Social i Solidària a Catalunya” i de la Diada del Cooperativisme del Barcelonès Nord

5 d'octubre de 2021


El passat dimarts 28 de setembre el local de l’associació Ca la Sisqueta, a Santa Coloma de Gramenet, va acollir la xerrada de presentació del llibre “L’Economia Social i Solidària a Catalunya. Fonaments teòrics i reptes estratègics”.

La jornada organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, que va comptar amb la participació d’un dels autors del llibre, el sociòleg i cooperativista Ivan Miró, i va comptar amb la presència de diversos representants d’entitats i projectes de l’ESS del territori. 

L’acte es va iniciar presentant i explicant les diferents activitats que es faran en la Diada del Cooperativisme del Barcelonès Nord el proper diumenge 10 d’octubre, a la Vinya de la Vall de Betlem (veure programació).

La ponència d’Ivan Miró es va estructurar en cinc eixos que ressumeixen els continguts del llibre: els canvis generats per la pandèmia de la Covid-19 i la resposta donada per l’ESS; la construcció del marc teòric i conceptual de l’Economia Social i Solidària; l’avenç i consolidació de l’ESS i el paper de les polítiques públiques; la diversitat de les experiències sectorials i d’articulació territorial que es donen arreu de Catalunya davant els reptes d’avui amb visió de futur; i l’articulació d’una proposta conjunta de l’ESS amb un Pacte per una economia per la vida.

Una ponència que va donar peu a un ric i participatiu debat sobre projectes existents al territori, experiències dels darrers anys, posada en comú sobre la situació que es viu al territori i reptes de futur: la visió col·lectiva en les cooperatives, la necessitat d’espais físics referencials que generin pols cooperatius, la cultura com a dispositiu per amplificar les propostes d’ESS, la reapropiació d’estructures, entre molts d’altres temes que es van posar sobre la taula.

Un debat que va portar a concloure amb la necessitat de traçar estratègies per fer crèixer l’ESS a Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, apostant per la organització col·lectiva i generar projectes de les necessitats dels barris de la mà del teixit social existent.


Categories: Etiquetes: ,