Formacions especialitzades i tres itineraris per impulsar projectes de l’ESS

29 d'abril de 2024

Des de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, estem contribuint a crear ocupació estable i de qualitat a partir de la creació de noves cooperatives i la consolidació d’iniciatives ja existents.

Cooperatives com Menta i Xocolata, Mel i Llimona o Jerónimas Room, han participat en les sessions gratuïtes d’acompanyament i formació per impulsar projectes de l’economia social, i construir alternatives que ajudin a viure vides més dignes i sostenibles als municipis de Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

Formacions gratuïtes per a projectes col·lectius, transformadors i resilients

Davant la necessitat detectada entre projectes emergents i ja establerts, l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord ha iniciat una nova sèrie de cicles de formacions gratuïtes. Una de les coordinadores, l’Anna Abellan, explica que «al març, ja es van fer diversos tallers sobre eines digitals amb tecnologies lliures, per a les cooperatives i associacions». I afegeix que «aquest mes d’abril s’estan fent noves formacions centrades a abordar les diferents dimensions a tenir en compte en el procés de creació d’una cooperativa: dimensió jurídica, relació societària i laboral i viabilitat econòmica».

«Rebre l’orientació de l’Ateneu t’ajuda a tenir accés a la informació que necessites i així t’estalvies temps i t’aporta la seguretat que estàs fent bé les coses, perquè haver de tractar amb l’administració és horrorós per la quantitat de tràmits i burocràcia», comenta la Juliana que ha impulsat el taller de restauració de mobles Mel i Llimona a Badalona.

Mel i llimona – restauració de mobles

Les persones que hi participen, indica l’Aitor Blanc, també un dels coordinadors de l’Ateneu, «poden aprendre sobre les raons per les quals, davant l’actual crisi sistèmica generalitzada, la forma cooperativa és molt més avantatjosa en crear un negoci per la seva resiliència i sostenibilitat a llarg termini». Les participants aprofundeixen sobre les diferències entre persones treballadores i sòcies de treball, el règim general i el d’autònoms, i altres aspectes del model societari laboral de les cooperatives. Aprenen com analitzar diversos escenaris financers i promoure bones pràctiques comptables i de comercialització.

«Teníem clar que els nostres valors són de cooperativa», assenyala la Juliana, «jo estava com a autònoma i havia de contractar una treballadora, però la volia com a companya, en un projecte sense ànim de lucre, on les treballadores -les dues som artesanes- estiguem en pla d’igualtat i puguem guanyar-nos un sou i fer créixer el projecte».

Menta i Xocolata – foment de la lectura

Aquesta visió també és compartida per les companyes de Menta i Xocolata, una cooperativa de lleure i cultura pel foment de la lectura, que just es va constituir a finals de l’any passat i que van voler continuar la feina que havien estat fent juntes durant més de 20 anys, però fer-ho «d’una altra manera».

«Tenim una manera de treballar horitzontal, prendre les decisions juntes i enxarxar-nos amb altra gent amb qui compartim aquesta visió», explica l’Eva de Menta i Xocolata. «Ja no entenem la feina per a una empresa tradicional que a la vegada treballa per l’administració, acabes tenint dos caps que prenen les decisions estratègiques, però les del dia a dia, les has de prendre tu».

Valoren molt la possibilitat que han trobat de fer xarxa amb altres entitats, en especial del món educatiu i del lleure amb qui han creat la taula de treball d’infància, joventut i famílies en l’Ecosistema cooperatiu de Gramenet, «on ens trobem amb altres cooperatives i associacions, amb qui fem activitats».

«Esperem poder encomanar la nostra energia per captar més treballadores que també donin valor al foment de la lectura, l’escriptura, la creació literària a través del joc, amb professionalitat i qualitat», conclou l’Eva.

Al maig, a l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, seguiran nous tallers on s’abordaran diferents aspectes relacionats amb la gestió de la comunicació en les organitzacions3. La primera ronda d’aquestes formacions se centrarà específicament en la gestió de les xarxes socials. «Si bé les xarxes anomenades «socials» són eines centralitzades, controladores del discurs, que comercialitzen amb les dades de les usuàries i generen perfils de vigilància i de consum, cal entendre’n el funcionament i si s’utilitzen, fer-ho essent conscient de les conseqüències», puntualitza Aitor Blanc.

Tres itineraris per impulsar el cooperativisme i l’economia solidària

Tres nous itineraris guiats per la figura de la tutoria, s’adeqüen a l’estat en què es troba cada projecte: de creació, transformació i consolidació. S’ofereixen intensitats diferents d’acompanyament si és una iniciativa que s’està posant en marxa, si s’està transformant un negoci existent o si és una cooperativa o entitat que ja funciona i que busca consolidar-se o iniciar nous projectes, explica Anna Abellan.

Jeronimas Room – roba per a dona

Tots els projectes poden comptar gratuïtament amb els serveis de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord que inclouen la tutoria d’una persona de l’equip tècnic de l’ateneu, acompanyament en el seu procés, informació a mida sobre recursos rellevants i formacions.

La Maria Isabel, de la cooperativa Jerónimas Room SCCL, entitat que s’ha beneficiat de l’acompanyament a la creació, explica que «fer tot aquest procés era molt complicat, mai havíem muntat res i començar de zero era molt difícil. Però l’acompanyament ens ho ha fet molt senzill, ha posat llum a la foscor».
«La persona que ha fet la nostra tutoria s’ha convertit en un jerónimo més, va patir amb nosaltres i també va celebrar quan ens van sortir les coses bé. Hem trobat molta empatia, és molt reconfortant que t’acompanyi algú que controla el que estàs fent», afegeix.

Ella i la seva companya Carolina, que es trobaven a l’atur, han posat en marxa aquesta botiga de roba per a dona a Santa Coloma de Gramenet. Expliquen que ara són un equip de dues persones, però tenen la intenció d’incorporar més treballadores, quan el projecte estigui més consolidat.

Categories: