Fem balanç del transcurs dels ateneus i posem la vista a tres anys
21 de juliol de 2022

Aquest mes, amb motiu de la visita del director general d’Economia Social, Josep Vidal, hem fet balanç de les cinc edicions de l’Ateneu del Barcelonès Nord, des de 2016 fins al 2021, i hem posat la vista a 3 anys amb la planificació de les línies de treball que ens han de portar fins al 2024.

En aquest temps hem fet més de 750 activitats amb més de 7.000 participants, hem acompanyat 474 projectes amb 149 insercions (persones que s’han integrat com a treballadores en cooperatives ja existents), hem acompanyat la creació de 29 nous projectes de l’Economia Social i Solidària (ESS).
Entitats que formem l’Ateneu.
En aquesta edició de l’Ateneu, coordinada des de la Sargantana Dalt de la Vila SCCL i Cervesa Capfoguer SCCL, hi participen també com a entitats promotores: Disseny Integral de Projectes (DIP) SCCL, femProcomuns SCCL, La Fàbric@ SCCL, i les administracions públiques locals de Santa Coloma de Gramenet amb Grameimpuls i Badalona amb IMPO. També comptem amb dues entitats proveïdores, Facto cooperativa i La Page.
Què fem.
A més de les tasques tècniques i de coordinació, fem tasques de mapatge de l’ecosistema cooperatiu del Barcelonès Nord i vinculació als nodes d’organització social i econòmica. Fem diagnosi per conèixer la realitat de l’ESS en tot el territori, i divulgació, sensibilització i generació de coneixement a través dels canals de comunicació disponibles i també a través de l’edició de nous materials, organització d’activitats i sensibilització als centres educatius. O mitjançant l’acompanyament directe en la redacció de projectes. I a poc a poc, anem fent el pas cap a l’ús de tecnologies ètiques i de l’economia social.
L’IMPO i Grameimpuls se centren a fer formació per la promoció i consolidació de cooperatives i la col·laboració d’empreses de l’ESS al territori i també a acompanyar i assessorar en la creació de noves cooperatives i enfortiment del teixit existent; per exemple, a través dels cursos de formació professional que es fan a la Casa d’Oficis, per la creació de cooperatives.
Facilitem la intercooperació entre empreses de l’ESS i el Relleu cooperatiu, per donar continuïtat a projectes i negocis que necessiten canviar la perspectiva.
Hem creat el nou cercle cooperatiu de les indústries culturals, La Perifèrica per acollir i enfortir els actors del territori que es dediquen a la cultura. Hem posat fil a l’agulla fent entrevistes i detectant necessitats i potencialitats, projectes i cooperació.

Punts d’informació.
Enguany hem fet créixer el nombre de punts d’informació sobre l’ESS on orientar-se per emprendre col·lectivament. Calia distribuir-los perquè era difícil arribar a tot el territori. Ens podeu trobar a Gramagraf, a la seu de l’IMPO i al Viver a Badalona; a la seu de Grameimpuls, a Ca la Sisqueta i al CRJ Mas Fonollar a Santa Coloma, on hem creat Punt d’atenció per als més joves. Més endavant tenim previst crear un Punt d’atenció per al Cercle de cultura a Badalona, i un altre punt a Sant Adrià del Besòs.
Com ens organitzem.
El Comitè rector es reuneix un cop al mes per treballar en els aspectes més estratègics i de llarg recorregut. També hi ha un espai tècnic i un espai de comunicació que treballen conjuntament, setmanalment.
Està previst, en l’últim trimestre de 2022, fer una nova assemblea general per validar el pla de treball, després de la seva constitució el passat 1 de febrer. Estem treballant, a través de visites i reunions individualitzades, per enfortir la participació de les 18 entitats que s’hi han incorporat.

Presentació de la Comunalitat de Sant Roc.
També hem conegut la Comunalitat Urbana de Badalona Sud, que activada per la Fundació Badalona Capaç, l’Ajuntament de Badalona, la Plataforma Tots Som Badalona i la Cooperativa Gramagraf, es presentarà el pròxim mes de setembre.
Josep Vidal, director general d’Economia Social va manifestar que «hi ha tres conceptes imprescindibles perquè una comunalitat-territori tingui economia justa, el dret a la ciutat, una economia social i solidària, centrada en les persones (no com a resposta al capital per maximitzar els beneficis) i uns comuns urbans, carrers, places, xarxa de comerç, xarxa de lleure, l’associacionisme, per donar resposta a les necessitats econòmiques col·lectives».
Aquesta voluntat de canvi i reconstrucció de la ciutat també és reconeguda des de l’ajuntament, que per això ha volgut formar part del programa, va indicar Àlex Montornès, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Badalona.
El programa és a mida del model que ja estava desenvolupant la Fundació Badalona Capaç, que forma i facilita la inserció de persones amb discapacitat intel·lectual i busca teixir xarxa amb altres entitats del territori; així com per la Plataforma Sant Roc SomBadalona, que treballa pel dret de l’habitatge a peu de carrer aturant desnonaments, la comunalitat ha d’aprofitar-se per sumar capacitats d’uns i altres i ser més útils per millorar la vida de la gent.
Categories: