Un any d’Ocell de Foc: impacte positiu i creixement al Barcelonès Nord
31 de maig de 2024
Una xarxa comunitària que connecta recursos i entitats dirigides per atendre joves d’entre 16 i 30 anys amb malestar emocional
Des de la pandèmia de la covid-19, la salut mental del jovent ha esdevingut una preocupació creixent. Per respondre a aquesta necessitat, fa un any la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives van llançar el Programa Ocell de Foc, una iniciativa innovadora destinada a oferir atenció a joves d’entre 16 i 30 anys que pateixen malestar emocional. Aquest programa destaca pel seu caràcter preventiu i l’acompanyament integral que ofereix, abordant les diverses dimensions de la persona. Més que un recurs addicional, el Programa Ocell de Foc busca teixir una xarxa comunitària amb les entitats del territori, connectant recursos i organitzacions existents sota el paraigües de l’Economia Social i Solidària. D’aquesta manera, promou valors democràtics i participatius entre el jovent, acostant les diferents fórmules associatives i cooperatives als joves com a alternatives reals per al seu futur.
Al Barcelonès Nord, aquesta iniciativa ha pres forma amb dos programes: Ocell de Foc Tangram i Ocell de Foc BN 1. Ambdós ofereixen serveis d’informació, prevenció i lluita contra l’estigma de la salut mental, serveis de coaching personalitzat, atenció grupal i promoció d’iniciatives juvenils, entre altres. Ocell de Foc Tangram està integrat per la Federació Salut Mental Catalunya, la Fundació Tallers, el Centre Obert Rialles, ISOM i el Casal dels Infants, amb la col·laboració d’altres entitats. Per la seva banda, Ocell de Foc BN 1 compta amb la participació de l’Associació Salut Mental Barcelonès Nord, la Fundació Badalona Capaç, La Rotllana, la cooperativa Gedi i Asaupam, també amb la col·laboració d’altres entitats.
Durant el primer any del projecte, els dos programes han atès a més de 2.200 joves, dels quals 240 presentaven malestar emocional de forma més intensiva. A més, més de 25 joves han estat inserides al mercat laboral o retornades al sistema educatiu. Entre els resultats de les intervencions destaca l’acompanyament en la creació i consolidació de diferents iniciatives juvenils i grups de caire comunitari amb activitats tan diverses com jugar a bàsquet, crear catifes, o espais de socialització i cures, entre altres, on el jovent pot teixir xarxa social i amb la comunitat. Els principals reptes als quals s’enfronten els programes Ocell de Foc són, d’una banda, millorar la coordinació entre la xarxa de salut del territori en un context de recursos saturats, i de l’altra, donar resposta a un jovent amb molta necessitat de trobar espais d’escolta i incentivar-los per generar iniciatives juvenils dins l’economia social i solidària al territori.
Per conèixer amb major profunditat els serveis del programa Ocell de Foc es poden consultar els perfils a la xarxa Instagram @ocelldefocbn1 i @ocelldefoc.tangram i al web ocelldefoctangram.org.
Categories: Etiquetes: jovent, malestar emocional, Ocell de foc, Trangram