Reptes del cooperativisme català

23 d'octubre de 2024

La Federació de Cooperatives de Treball (FCTC) gestiona el servei de Reptes del Cooperativisme al Bloc4BCN, un espai transversal que vol detectar els principals reptes i necessitats de les cooperatives catalanes i pensar, col·lectivament, accions que contribueixin a resoldre’ls. A través de la dinamització local i territorial, aquest servei vol ajudar a construir un territori més sostenible on l’economia local i el cooperativisme siguin clau.

Què s’ha fet fins ara? Dos reptes prioritaris:

Per detectar els principals reptes del cooperativisme, durant el maig i juny de 2024, 43 entitats de l’economia social i solidària del territori català han participat en l’anàlisi, mapatge i priorització de reptes del cooperativisme. La seva mirada, juntament amb la de les 177 cooperatives participants en el Baròmetre cooperatiu, ha servit per detectar dos dels reptes clau del cooperativisme a Catalunya:

Aquesta tardor el Servei de Reptes del Cooperativisme ha arribat a la segona fase. A través de dues hackatons, celebrades el 3 i el 10 d’octubre, diversos equips polivalents formats per cooperativistes, expertes del món acadèmic i altres professionals han analitzat cada repte i han proposat solucions i accions estratègiques per fer-hi front. Un jurat expert en ESS s’ha encarregat de prioritzar aquestes accions perquè, al llarg d’aquest octubre i novembre, s’aterrin.

Com es treballarà a partir d’ara

REPTE: SOSTENIBILITAT ECONÒMICA COOPERATIVA
30 d’octubre, de 10-13.30h i 26 de novembre, de 10-13.30h, en format virtual

Si formeu part de cooperatives catalanes i entitats de l’ESS i voleu participar en l’última fase d’aquest procés d’abordar els reptes de futur, encara podeu participar en les sessions de cocreació col·lectives, que tindran lloc del 30 d’octubre al 26 de novembre. Són trobades obertes, que se celebraran en format virtual i serviran per pensar com fer realitat les accions que el jurat va seleccionar de les hackatons.
Al llarg de 7 hores les participants pensaran juntes com millorar la sostenibilitat econòmica sense dependre de subvencions, impulsant noves línies d’activitat en àmbits com la producció.

REPTE: COHESIÓ COOPERATIVA
6 de novembre, de 10-13.30h i 26 de novembre, de 10-13.30h en format virtual

Aquest repte es treballarà a partir de 2 propostes d’acció. Les participants podran escollir l’acció que més els interessi i seguir un dels 2 itineraris de cocreació, o bé fer-los els dos.

Itinerari 1. Les sessions del 6 i el 26 de novembre serviran per pensar com desplegar el Creixcoop, un possible procés amb certificació que ajudi a incorporar i retenir talent a les cooperatives per crèixer sense morir en l’intent.

Itinerari 2. Les sessions del 13 i el 20 de novembre serviran per pensar com desplegar un rol dinamitzador que promogui, des de dins les cooperatives, la cultura organitzativa entre les sòcies treballadores i les treballadores.
Sessions de cocreació: ITINERARI COHESIÓ ROL DINAMITZADOR COOPERATIU 13 de novembre, de 10-13.30h i 26 de novembre, de 10-13.30h en format virtual.

Més informació i inscripcions: https://www.cooperativestreball.coop/acompanyem/servei-de-reptes

Categories: