Qui són les entitats impulsores de l’Ateneu?
7 de gener de 2025

Vuit cooperatives i una associació són les impulsores de la nova etapa de l’Ateneu cooperatiu del Barcelonès nord que es va iniciar el novembre de 2024 i s’estendrà 3 anys, fins a l’octubre de 2027. L’actual configuració incorpora noves cooperatives impulsores buscant la complementarietat entre elles.









Les entitats impulsores de l’AteneuBNord, inclòs el seu cercle de cultura La Perifèrica, -en l’actual etapa 2024-27- són diverses i complementàries. Són nou entitats, vuit de les quals són cooperatives i una associació, amb seu o vincles al territori del Barcelonès Nord. Conjuntament, compten amb àmplia expertesa en el programa d’Ateneus i en l’acompanyament i sostenibilitat de projectes de l’economia solidària. A continuació et convidem a conèixer-les!
La nova etapa manté la continuïtat de cinc cooperatives que ja estaven presents en etapes anteriors i que hi aporten aquesta experiència i coneixement de l’ateneu: DIP, Capfoguer, La Sargantana, femProcomuns i LaF@abrica.

DIP, Disseny Integral de Projectes, SCCL
DIP SCCL, amb seu a Badalona, és una cooperativa de treball sense ànim de lucre, dedicada a la consultoria i co-producció de polítiques públiques des d’una perspectiva de les diversitats, antiracista, intercultural, feminista, interseccional i el més innovadora possible. Entre les iniciatives impulsades, destaquen projectes d’acollida i gestió de les diversitats, l’assessorament en polítiques d’igualtat, la creació i dinamització d’un pol cooperatiu cultural a Osona i l’acompanyament a la Comunalitat Urbana de Badalona Sud. Ens uneix la voluntat de transformació social, el compromís amb l’entorn i uns valors comuns amb el món de l’Economia Social i Solidària.

Cervesa Capfoguer SCCL
Capfoguer, amb seu a Santa Coloma de Gramenet, és cooperativa de treball sense ànim de lucre. Porta un restaurant cooperatiu i un obrador de producció i distribució de cervesa artesana utilitzant ingredients de proximitat i ecològics i especialitzada en el servei integral de barres per a esdeveniments culturals. Ha contribuït a impulsar l’ecosistema cooperatiu de Gramenet, així com l’enGRAMAtge, la comunalitat urbana de Santa Coloma, entre altres projectes i iniciatives dirigides a l’organització territorial.

Sargantana Dalt de la Vila SCCL
www.lasargantana.org
La Sargantana, amb seu a Badalona, és una cooperativa de treball sense afany de lucre i d’iniciativa social amb expertesa en la restauració, la dinamització cultural, i la viticultura, en aquests moments recuperant el conreu de la vinya a la Vall de Betlem. Té una sòlida experiència en el desenvolupament i formació de programes per a l’ESS, l’acompanyament de la creació i consolidació de projectes, i coneixement profund del teixit socioeconòmic del Barcelonès Nord.

femProcomuns SCCL
femProcomuns, amb seu a Barcelona i delegació a Badalona, es defineix com una eina social estratègica per fer viable l’activitat procomuna. És una cooperativa integral de treball i consum, sense afany de lucre i d’iniciativa social, en l’àmbit de les tecnologies lliures, el cooperativisme obert, la comunicació social i l’autogestió comunitària. Impulsa diversos projectes, com SomNúvol, que proveeix entitats i persones de l’economia solidària, d’eines tecnoètiques per a treballar. Té una sòlida expertesa en la coordinació de programes d’acompanyament de projectes i disposa d’eines i models per la sostenibilitat d’iniciatives col·lectives i comunitàries.

La Fàbric@ SCCL
https://www.coopelafabrica.cat
La Fàbric@ és una cooperativa de treball amb seu a Barcelona que impulsa, dinamitza i gestiona processos comunitaris, serveis i/o equipaments públics que tinguin voluntat d’esdevenir eines per al desenvolupament o l’acció comunitària. És una cooperativa de treball associat especialitzada en treball comunitari en barris amb alta complexitat socioeconòmica com La Marina i Bon Pastor. Destaca l’acompanyament a projectes de reallotjament de les Cases Barates, creació de la primera Comunitat Energètica Local al Bon Pastor, la gestió d’un menjador comunitari a Sant Martí i la reducció de l’escletxa digital amb el projecte «smart barris».
Noves entitats
Aquesta anualitat s’incorporen com a entitats promotores l’associació SapsQuè i les cooperatives Cardant Cultura, Conreu Sereny i Gracer Coop.

SapsQuè
SapsQuè és una associació cultural sense afany de lucre, arrelada en el teixit cultural del Barcelonès Nord, i dedicada a la promoció i gestió cultural, l’animació sociocultural i l’acompanyament d’emprenedoria cultural, comunicació, i creació de continguts audiovisuals.

Cardant cultura, SCCL
https://www.cangrauanigami.cat/can-grau/historia
Cardant Cultura, és una cooperativa de treball associat especialitzada en gestió cultural i suport a iniciatives creatives. Gestiona l’espai Filatures Can Grau (a Roda de Ter), punt de suport logístic per a iniciatives de producció cultural, on proporciona serveis a companyies i artistes. Aporta l’expertesa en fàbriques de creació. Ha organitzat 60 activitats públiques i 45 privades, amb la participació de 50 entitats i 350 socis. En són impulsores entitats amb vincle a Badalona, com la cooperativa DIP i la Fundació Èpica.

Conreu Sereny, SCCL
https://www.conreusereny.cat/ps/ca
Conreu Sereny és un projecte d’agroecologia dedicat a la producció i comercialització de verdura i fruita ecològica a la zona del Barcelonès Nord. Aporta l’expertesa en la recuperació i transformació d’espais agraris periurbans abandonats, col·laborant amb grups de consum ecològic, comercialitzant producció pròpia i d’altres productors locals, i desenvolupant projectes comunitaris amb col·lectius vulnerables i centres educatius. Ha participat en la creació de la cooperativa de segon grau Ecomaresme, en el projecte europeu FoodClic i ofereix espais divulgatius sobre agroecologia a la Ràdio Ciutat de Badalona.

Gracer Coop, SCCL
Gracer Coop és una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre especialitzada en l’assessorament a entitats de l’Economia Social, acompanyant i enfortint el model cooperativista en totes les seves etapes. Des de 2020, participa com a entitat promotora a l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet de Llobregat, La Col·lectiva, i actualment, és la referent territorial de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) al Vallès Occidental.
Canvis i noves fórmules de col·laboració
El canvi més rellevant pel que fa a la composició de les entitats promotores és que en aquesta nova etapa les promotores són totes cooperatives o associacions i les agències de promoció econòmica Grameimpuls de Santa Coloma de Gramenet i l’IMPO de Badalona seguiran donant suport a l’Ateneu com entitats participants d’aquest. Per tal que l’Ateneu tingui una governança compartida i sigui un espai col·laboratiu de promoció de l’Economia Social i Solidària al territori, aquestes agències conjuntament amb 14 entitats participants del Barcelonès Nord conformaran aquest espai. Alhora l’ateneu participarà en espais impulsats per aquestes entitats. Una primera mostra és la participació de l’ateneu en la definició estratègica de Grameimpuls, iniciada el desembre passat.
Vegeu també
Secció “Entitats de l’ateneu” d’aquesta web.
Categories: Etiquetes: Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, ateneubnord, cooperatives, Economia Social i Solidària