Presentació oficial de l’Ateneu BNord

27 de febrer de 2017

Aquest matí a les 10.30h ha tingut lloc a la cooperativa La Sargantana de Badalona la presentació oficial de l’ Ateneu BNord, l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord. El  projecte  que  forma  part  del Programa Aracoop, l’impulsa i financia el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i és desenvolupat al Barcelonès Nord per un conglomerat format per la Fundació Surt, l’Institut Municipal d’Ocupació de Badalona (IMPO), GrameImpuls S.A., Projecte Àngels, la cooperativa La Sargantana i La Page Original. D’aquesta manera, l’Ateneu BNord es converteix en un dels 10 ateneus cooperatius que s’han posat en marxa l’any 2017 al territori català.

L’Ateneu BNord neix volent ser un espai de referència en la promoció de projectes cooperatius i de l’economia social i solidària, amb l’objectiu de crear nous llocs de treball, estables i de qualitat. Així ho ha explicat Dotú, de Fundació Surt, entitat coordinadora de l’Ateneu BNord, que ha subratllat la iniciativa de l’Ateneu Bnord per visibilitzar els projectes i valors de l’economia social, vertebrar les bones pràctiques que ja es duen a terme al Barcelonès Nord i impulsar la creació de cooperatives i projectes per part dels col·lectius que estan més afectats per l’atur: dones, joves i població major de 45 anys.

L’acte ha comptat amb la presència del Secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta que ha destacat la necessitat de “generar treball digne que permeti l’autonomia i l’empoderament de les persones” per tal de garantir “els drets de les persones per defensar-se amb garanties en un mercat de treball complex i retornar-los el dret a decidir com participen del mercat, en un context on es minva la capacitat de decidir sobre com es participa de l’economia”. Cal “aproximar el concepte de treball als drets socials per progressivament retornar aquest dret a les persones”, ha afegit.

Així mateix, el Director general d’Economia Social, el tercer Sector, les Cooperatives i Autoempresa, Josep Vidal ha concretat en 3,5 milions euros l’aportació econòmica a tot el programa, i 215.000 euros a la creació de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord. “És un muntant econòmic important: el 20% del fons d’ocupació del Departament estan destinats a la promoció i creació de llocs de treball al cooperativisme”, ha constatat.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha recordat que el Barcelonès Nord hi ha problemes seriosos per crear ocupació de qualitat. “Els indicadors socioeconòmics il·lustren la necessitat de generar cohesió social i crear economia més social i solidària, de defugir l’economia que, si som realistes, veiem com destrueix llocs de treball i en manté d’altres amb mala qualitat i sous baixos”, ha dit. Finalment Parlon ha emplaçat a Badalona, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet a apostar “l’economia basada en el cooperativisme i arrelada a una cultura pròpia de Catalunya”. “El Barcelonès Nord ha d’esdevenir un laboratori per posar en marxa, impulsar i articular estratègia compartida en aquesta lína”, ha proposat.

Al seu torn, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que també ha intervingut a l’acte i ha albirat l’èxit del projecte i els seus beneficis pels municipis del Barcelonès Nord subratllant els valors afegits del cooperativisme. Sabater ha subratllat l’oportunitat que suposa la creació de l’Ateneu BNord per fer xarxa entre els municipis de Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià, “dissortadament, hi ha hagut anys que els municipis de l’Eix Besòs no hem compartit tant, i tenim moltes possibilitats però també molta precarietat”. Finalment l’alcaldessa ha volgut felicitar tots els actors implicats en el naixement de l’ateneu, “avui aquesta feina conjunta és exemple clar i tangible de com aquesta forma diferent d’entendre i posar en pràctica economia i relacions socials és possible”.

Categories: Etiquetes: , , ,