El grup de Badalona La Tresca i la Verdesca s’uneix amb Maio, Roba Estesa, Balkan Paradise Orchestra per musicar el moviment de l’economia social i solidària

31 de març de 2023

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya impulsa la cançó “Populars i actives” per presentar-se. El tema reivindica el treball col·lectiu, l’autogestió i l’economia feminista amb un to festiu i alegre, amb un videoclip que compta amb imatges gravades arreu del territori català i amb més de 100 participants. El grup musical La Tresca i la Verdesca, organitzat com a cooperativa de treball i amb seu a Badalona, ha participat amb altres grups en la creació i enregistrament d’aquesta peça.

També disponible a la plataforma Peertube

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC) estrena, aquesta primavera, un videoclip que mostra l’economia social i solidària del país. La cançó s’anomena “Populars i actives” i ha comptat amb la participació d’artistes de renom del panorama musical català que s’han enxarxat per a la seva creació. Moltes d’elles ja són cooperativa o formen part del moviment de l’economia social. En les imatges del videoclip hi apareixen membres dels Ateneus Cooperatius, entre els quals el del Barcelonès Nord, i també de diversos projectes, amb l’objectiu de mostrar que el cooperativisme està present en molts sectors de l’economia catalana.

La presentació d’aquesta peça arriba en un moment en què l’actualitat passa per un panorama de crisi sistèmica generalitzada: la pujada de preus, la falta de subministraments, l’emergència climàtica i la falta de recursos naturals com l’aigua, els problemes de salut mental, el desencant de les persones joves… fa evident la importància del paper de juga l’economia social i solidària de construir alternatives que ajudin a viure vides més dignes i sostenibles. És per això que aquesta cançó i videoclip volen ser un cant a l’esperança i a l’optimisme i, de forma divertida i festiva, posar de manifest els beneficis que aporta l’economia social i solidària.

La proposta també vol posar en evidència la tasca que fan els 14 Ateneus Cooperatius desplegats arreu del territori català (Alt Pirineu i Aran, Baix Llobregat, Barcelonès Nord, Catalunya Central, Camp de Tarragona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Maresme, Penedès, Terres de Ponent, Terres Gironines, Terres de l’Ebre, Vallès Occidental i Vallès Oriental).

Bandes de música catalana s’enxarxen per crear la cançó

En aquesta cançó, on hi han participat més de 100 persones vinculades als 14 ateneus i a l’ecosistema que els envolta, l’enxarxament per part d’algunes bandes de música catalana, com la badalonina La Tresca i la Verdesca, a més de Maio, Balkan Paradise Orchestra i Roba Estesa, ha estat clau per poder transmetre els valors que sustenten els Ateneus Cooperatius amb un to festiu, fresc i comunitari. Algunes d’aquestes bandes són també cooperatives, com és el cas de La Tresca i la Verdesca, que com diuen «són abelles» i sempre han actuat com a cooperativa, tot i que molt recentment s’han constituït com a tal.

La lletra de la cançó enllaça conceptes clau de l’economia social i solidària com ara posar al centre la vida, l’autogestió, les iniciatives col·lectives, populars i actives. També es posen de manifest diverses alternatives que ofereix l’economia social i solidària al model capitalista: des de l’habitatge cooperatiu als grups de consum, passant per la banca ètica i el suport mutu.

“Populars i actives” es publica amb una llicència Creative Commons de Reconeixement i Compartir igual (CC-BY-SA 4.0) per fomentar la cultura lliure. Per tant, tothom pot reproduir-la en qualsevol canal o mitjà i, alhora, permet que les creadores puguin elaborar obres a partir d’aquest treball.

La cançó es pot trobar a partir d’avui a les principals plataformes comercials per escoltar música i també a espais alternatius com ara el node Peertube de PlataformESS (peertube.plataformess.org) i l’Internet Archive (archive.org).

L’estudi creatiu i de disseny La Torreta posa imatge gràfica a la cançó

Per complementar la novetat presenta una imatge gràfica que ha estat elaborada per l’estudi creatiu i de disseny La Torreta (un projecte de la cooperativa El Far i la Fundació Topromi -de la Fundació Catalunya La Pedrera-), un taller amb empremta social que treballa el disseny a partir de la passió i la capacitat de cadascuna de les persones que en formen part, persones adultes amb diversitat funcional.

L’autenticitat i la mirada original que han aportat les persones creadores ha donat com a resultat un disseny únic i exclusiu que ha servit per representar la cançó amb una imatge gràfica pròpia inspirada amb els principals elements del videoclip.

6 anys d’Ateneus Cooperatius a Catalunya

Els Ateneus Cooperatius van néixer al nostre país ara fa sis anys finançats pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i desplegats arreu de la mà de més de 360 organitzacions de l’economia social i solidària (ESS) i/o administracions públiques locals i comarcals de cadascun d’aquests catorze territoris. Són espais de trobada, coordinació, aprenentatge, innovació i assessorament en l’àmbit de l’economia social i cooperativa i entre les seves funcions sobresurten la difusió, promoció, visibilització i enfortiment de l’ESS i la intercooperació, la generació d’iniciatives d’emprenedoria col·lectiva i nous projectes socioeconòmics i de transformació social per tal de promoure la creació d’ocupació de qualitat.

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya ha aconseguit generar un impacte al voltant de l’economia social i solidària al territori. Per exemple, en els seus 5 primers anys d’història, sense comptar el 2022, ha ajudat a la creació de 730 organitzacions noves d’economia social.

(disponible a partir de divendres 31 de març, a les 10 h)


Artistes que han participat del projecte

Música i lletra:

 • De Balkan Paradise Orchestra
  • Mila González – trompeta
  • Maria Puertas – tuba
  • Laura Lacueva – clarinet
 • De Roba Estesa
  • Anna Sardà – baix
  • Clàudia Garcia-Albea – violí
  • Gemma Polo – coautora de la lletra i veu principal
 • De La Tresca i la Verdesca
  • Jordi López – cors
  • Toni López – cors
  • Claudi Llobet – cors
 • Maio – coautora de la lletra i veu principal
 • Marta Urdiales Rosa – bateria
 • Edgar Beltri – guitarra
 • Composició i producció de Coopula per Xavier Vallverdú
 • Gravat i mesclat a La Atlàntida Estudio per Mario Patiño

Vídeo:

Gravació i edició del vídeo d’Associació Ariadna per Adrià Ramírez

Lletra “Populars i actives”

Populars i actives, iniciatives col·lectives.

Un altra vida és possible,

des de l’autogestió podem imaginar futurs més dignes.

Fora dels seus esquemes,

mola poder tenir ciutats, barris i pobles per viure-hi.

Aliances col·lectives davant d’un sistema que ens empeny.

A l’abisme li fem front, li posem seny.

Les veïnes s’animen, si governa l’estima i posem al centre la vida.

Na na nararana narara

Tanquem porta a l’hostilitat de les fronteres i el mercat.

Revisa els privilegis, “ojo” no t’escaquegis!

No volem ser verticals, volem justícia social, sí! 

Un món on cabre-hi totis. Escolta cari, i tu com t’ho fas?

Què com vull fer el niu? Habitatge cooperatiu.

Què com omplo la nevera? Baixo a buscar l’ecocistella.

I què tal les factures? Les coopes de consum no especulen amb engrunes. 

On guardo el poc que tinc? Banca ètica, cling-cling.

Què com vaig aprenent? Amb carinyo i anar creixent.

I sé que no és fàcil ser coherent, poc a poc amb la gent nedant contra la corrent.

Poc a poc amb la gent nedant contra la corrent (x4).

Populars i actives! Nedant contra la corrent. 

Iniciatives col·lectives! Poc, poc a poc i amb molta gent.

Populars i actives! Que no és fàcil ser coherents.

Iniciatives col·lectives! Anem poc a poc i a contra corrent.

Una xarxa desplegada a tot arreu,

una economia anticapitalista, on tothom hi participa.

Transversal, diversa, plural i feminista. 

Na na nararana narara

Populars i actives, iniciatives col·lectives.

Categories: