Oportunitat per capitalitzar l’atur a persones que es fan sòcies de la cooperativa on treballen

27 d'octubre de 2023

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

Les cooperatives que volen incorporar com a sòcies a persones assalariades que hi treballen amb contracte indefinit tenen una nova oportunitat per capitalitzar-se. Aquestes persones poden demanar capitalitzar l’atur sense haver de passar per un acomiadament laboral.

Des del dia 1 de setembre de 2023, les persones treballadores amb contracte indefinit que vulguin accedir a la condició de sòcies de societats laborals o de cooperatives ja poden emprar la capitalització de la seva prestació per desocupació.

Els requisits específics per poder capitalitzar la prestació per desocupació per incorporar-se a la cooperativa són els següents:

  • Treballar a la cooperativa a la qual es pretén adquirir la condició de sòcia amb una relació laboral de caràcter indefinit (no cal una antiguitat determinada i no s’exclouen contractes indefinits a temps parcial ni fixos discontinus).
  • No mantenir vigent cap altra relació laboral diferent de l’anterior.

A més, s’han de complir aquests requisits que són comuns a totes les modalitats de capitalització de prestació d’atur:

  • Haver cotitzat el temps suficient per generar dret a la prestació contributiva o tenir pendent de rebre en la data de sol·licitud —almenys— tres mensualitats.
  • No haver fet ús de la capitalització, en qualsevol de les seves modalitats, en els 4 anys immediatament anteriors.
  • No haver compatibilitzat la prestació d’atur amb treball per compte propi durant els últims 24 mesos.
  • No haver complert l’edat legal de jubilació.

La sol·licitud es pot fer de manera telemàtica a la seu electrònica del SEPE, o de manera presencial a l’oficina de treball, i per tramitar-la cal adjuntar la certificació d’haver sol·licitat l’ingrés a la cooperativa i quines són les condicions de la incorporació.

És molt important recordar que la sol·licitud de capitalització haurà de ser d’una data anterior a la data en que s’adquireixi de forma estable la condició de persona sòcia treballadora o de treball en la cooperativa.

Des de l’Ateneu cooperatiu us podem assessorar si voleu acollir-vos a aquesta opció.

Categories: Etiquetes: , , , ,