L’autoproducció energètica desperta interès a Badalona

2 de maig de 2022

La sala de l’Associació de Veïns del Centre al carrer Sant Miquel es va quedar petita per acollir les més de cinquanta persones interessades en la xerrada de SomEnergia Badalona sobre l’autoproducció d’energia elèctrica, el passat dimecres 27 d’abril de 2022. La cooperativa energètica veu en la producció local d’energia una manera de reduir l’impacte de la xarxa d’alta tensió i un guany en eficiència (en els transport es perd fins un 30%). Alhora ho considera una aposta que acosta el control de l’energia als ciutadans per capgirar l’actual model oligopòlic.

La xerrada es va centrar, principalment, en quatre experiències pràctiques d’autoproducció per part de socis de SomEnergia a Badalona. Les quatre instal·lacions tenen alguns diferències que, comparades, ajudaven a entendre la qüestió. Una d’elles incorpora una bateria que acumula energia en les hores de sol que és utilitzada durant el vespre, reduint la compra d’energia provinent de la xarxa. En els quatre casos la instal·lació de plaques fotovoltaiques ha anat vinculada a un procés d’aprenentatge sobre el consum d’energia, que ha suposat una presa de consciència en aquestes llars, derivant en un major estalvi, tant econòmic com energètic. S’ha ajustat l’ús de determinats electrodomèstics en les hores de més producció energètica, s’ha identificat quin és el consum base de la llar pels aparells sempre connectats o s’ha pres consciència del consum que suposa una aspiradora, una torradora, una planxa o un assecador de cabell.

Per entendre tot això primer es van exposar alguns conceptes que hem de conèixer per «alfabetitzar-nos» en consum energètic conscient i després es van aplicar en l’anàlisi de dades i gràfiques que ofereixen alguns dispositius (com SmartMeter) connectats a aquestes instal·lacions.

Conceptes:

  • Potència: la capacitat que té una màquina per fer una feina. Es mesura en Wats (W). Per exemple: 1000W d’una planxa.
  • Energia: el temps que dedica una màquina a fer aquesta feina. Es mesura en kiloWats/hora (kW/h).
  • Potència pic: la potència que poden donar determinades plaques fotovoltaiques en el moment més alt de producció (quan reben la radiació més alta del dia). Això depèn de l’orientació, la inclinació, l’estat de la placa. La potència pic normalment no s’assolirà mai. Per exemple: unes plaques amb potència pic de 1,9W poden donar un màxim de 1,5W en determinada ubicació.
  • Energia generada: la que genera la pròpia instal·lació, l’autoproduïda, és la potència produïda multiplicada per les hores de producció.
  • Energia consumida: és la que consumeix un habitatge, sumant l’autoproduïda amb la d’origen extern procedent de la xarxa.
  • Energia autoconsumida: la part de l’energia autoproduïda que es consumeix al mateix habitatge. Es busca que sigui el màxim possible, però en hores de major producció se’n pot estar produint més de la que s’està consumint.
  • Energia abocada: l’excedent d’energia que es produeix però no es consumeix a l’habitatge i que s’aboca a la xarxa. Aquesta energia actualment es paga, tot i que a un preu més baix que la que es compra.
  • Energia importada: la que s’agafa de la xarxa i es paga en la factura.

Elements d’una instal·lació:

  • Plaques fotovoltaiques: que produeixen l’energia amb la radiació solar
  • Inversor: transformador de corrent continuu a corrent altern, actualment és l’element més car d’una instal·lació. Per llei i per seguretat no es pot injectar energia en una instal·lació elèctrica directament amb corrent continuu, s’ha de transformar en altern i passar pel quadre del communtador.
  • Ancoratges de les plaques a la teulada.
  • Comptador intel·ligent (en anglès Smart Meter), opcional, que es situa entre el quadre i el comptador de la distribuïdora i que aporta informació més detallada sobre els consums, ajuda a entendre quin consum es fa de la xarxa i quin excedent s’hi aboca, entre altres coses.

Conclusions

La conclusió d’aquestes quatre experiències i d’altres de persones presents a la sala que també van compartir informació és que l’autoproducció és viable i assolible. L’energia importada és pot reduir fins un 50%, l’energia autoconsumida sol rondar cap a un 40% i l’abocada cap a un 60%. El cost de la factura es pot reduir fins un 60%, tot i que en el moment actual de descontrol dels preus és difícil de dir-ho. Pel que fa a l’amortització de fer la instal·lació aquesta pot variar entre cinc i sis anys, tot i que aquí també és important si la llar ho aprofita per optimitzar el consum amb mesures d’eficiència energètica. Actualment el cost d’una instal·lació com les que es van presentar (per habitatges unifamiliars en instal·lacions en teulada) pot ser d’uns 4.400€. A Badalona es bonifica l’IBI en un 50% durant 4 anys i fins un màxim de bonificació de 300€/any.

Entre l’audiència hi havia també persones interessades en instal·lacions en blocs de pisos. En algun cas de poques plantes era possible fer instal·lacions separades però es va assenyalar que una instal·lació compartida és molt més eficient ja que es reparteixen millor els consums i se sol aconseguir més autoconsum i menys necessitat d’energia importada.

SomEnergia fa compres col·lectives quan hi ha un grup de persones sòcies interessades en un mateix territori. Es busca una empresa instal·ladora que fa totes les instal·lacions i es busca que tothom tingui el mateix preu.

Pel que fa a les Comunitats energètiques, SomEnergia no es planteja per ara que es facin dins de la cooperativa sinó que facilita que els seus grups locals actuïn com a impulsors i que es creïn cooperatives locals per impulsar-les.

Cartell anunciant la xerrada del 27 d’abril a Badalona.

Per saber-ne més

Categories: Etiquetes: , , , , , ,