La PRIMERA Taula Territorial de l’ESS del Barcelonès Nord encara el 2021 amb noves línies de treball
28 de gener de 2021
Representants de fins a 22 projectes entre cooperatives, fundacions, administracions públiques i associacions del Barcelonès Nord, amb una participació total de 34 persones, es van trobar el passat 26 de gener en la 1a Taula Territorial de 2021, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord en format en línia.
L’objectiu principal de la trobada va ser mostrar els recursos que poden oferir al nostre territori entitats referents de l’Economia Social i Solidària catalana per tal d’ajudar a fer front a les dificultats derivades de la crisi de la Covid-19. En aquest sentit, l’Ateneu Cooperatiu es mostra com a instrument per a liderar el procés de concreció d’aquests.
La trobada va servir, a més, per fer una breu mostra dels serveis que ofereix l’Ateneu Cooperatiu en els diferents eixos d’acció territorial, d’acompanyaments i formacions, així com la sensibilització. En aquest sentit es va exposar dues línies de treball que impulsarà aquest any l’Ateneu Cooperatiu a través de les línies sorgides de la pròpia Taula Territorial i que es concreta en:
- Aconseguir una major utilitat del mapa de l’ESS del Barcelonès Nord generant un catàleg de productes i serveis de les entitats que hi surten recollides, i ampliar-lo.
- Generació de jornades sectorials per articular accions en diferents sectors. Donades les necessitats dels projectes participants de la Taula Territorial se centraran en el sector cultural i en la inserció sociolaboral.
En la sessió van participar tres projectes referents de l’ESS que van exposar els recursos que ofereixen a les entitats del territori:
- Facto Cooperativa, SCCL. Cooperativa especialitzada en serveis de gestoria/assessoria, consultoria i formació. Joan Martínez va donar unes pinzellades sobre la línia d’assessorament específic i formacions que enguany compartiran a través del mateix Ateneu Cooperatiu, adreçades a la creació, la reactivació, la intercooperació, el relleu, la digitalització i la comercialització.
- Coop57, SCCL. Cooperativa de serveis financers ètics i solidaris, que es basa en el finançament de projectes d’economia social i solidària a través de la intermediació financera. Guillem Fernàndez va exposar en línies generals els serveis que ofereixen als projectes de l’ESS a través de préstecs, crèdits i serveis. Va especificar la línia de treball oberta amb alguns ajuntaments a partir d’un fons de garantia amb l’objectiu de donar garanties en préstecs i avals a projectes de nova creació.
- Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Organització representativa de les cooperatives de treball dedicada a la creació, el creixement i la formació d’aquestes. Dolors Ferré i Joan Ramon Surinyà, van presentar els serveis que ofereixen a les cooperatives federades amb espais d’orientació, generació de punts de trobada i contacte, finançament i projectes de mentoratge i acompanyament, entre d’altres.
Per últim, amb la idea d’aprofundir en la creació d’un fons comú de recursos, es va generar un espai comú entre els projectes per ajudar a la coneixença entre ells i que pogués ajudar a compartir necessitats i recursos propis de les entitats per tal d’optimitzar-los a través de la intercooperació. En aquest sentit es va animar a fer de l’Ateneu Cooperatiu i la Taula Territorial l’espai per compartir experiències, necessitats i recursos al territori.
Categories:- Badalona
- Cultura cooperativa
- Economia social i solidària
- home
- Intercooperació
- Notícies
- Projectes
- Sant Adrià
- Santa Coloma de Gramenet
- Taula territorial