Guia de gestió comunitària
30 d'octubre de 2024

La “Guia de gestió comunitària. Autogestió popular i veïnal dels béns comuns” vol ser una font d’inspiració i una eina pràctica per aquells col·lectius que volen gestionar espais compartits. S’hi repassen diferents maneres d’accedir a l’ús dels espais, s’hi presenten casos inspiradors i també eines per treballar la sostenibilitat i per l’autoavaluació del projecte. La guia ha estat elaborada per la cooperativa femProcomuns per a l’Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord.

Què entenem per gestió comunitària
Es fa gestió comunitària quan la comunitat implicada en un projecte és la qui el governa, identifica les necessitats o reptes a resoldre i n’estableix les normes de funcionament. La pertinença, la participació i l’acceptació de les normes compartides dona dret a l’ús dels béns i serveis comuns. El projecte és comunitari quan és inclusiu i facilitador de la participació de tothom qui en vulgui formar part.
Teixir comunitat
L’auto-organització és una condició necessària perquè una comunitat es faci càrrec de la gestió d’un bé o perquè es doti d’un servei. Aquesta serà possible quan s’hagin establert vincles i/o s’hagin compartit altres pràctiques comunitàries. Teixir comunitat a través d’activitats col·lectives, accions de solidaritat, relacions d’ajuda mútua i de bon veïnatge és el substrat sobre el qual fer créixer l’autogestió.
Com accedir a la gestió comunitària
La trajectòria prèvia de la comunitat en la gestió d’un bé o en la seva defensa i preservació seran factors importants per accedir a la seva gestió, així com la inclusivitat del projecte, participació i el retorn social que es pugui derivar d’aquesta gestió. Una comunitat pot accedir a la gestió d’un bé adquirint-ne la propietat o l’ús de fruït (a través de la compra o donació a una entitat de caràcter col·lectiu com pot ser una associació, una cooperativa o una institució comunal), a través d’un contracte amb la propietat (arrendament, comodat, masoveria, …) o mitjançant un conveni o cessió d’ús per part del titular del bé (administració pública o propietat privada). Si es tracta d’un servei serà important la participació de les persones receptores d’aquest i si és un servei públic hi haurà alguns condicionants normatius facilitadors o limitadors de la seva gestió comunitària.
Tot i que és possible la gestió d’un servei no vinculada a un espai (mobiliari urbà, atenció domiciliària a les persones, proveïment alimentari, jardineria, manteniment d’infraestructures) aquesta guia se centra en la gestió comunitària dels béns, especialment d’immobles i altres espais col·lectius. Es revisen diferents maneres d’accedir a l’ús dels espais i es resenya la base legal relacionada. A la part final de la guia es presenten eines per treballar la sostenibilitat dels projectes (Model de sostenibilitat del procomú) i per la seva autoavaluació (Balanç comunitari).
Obtenir la guia
Si voleu tenir la Guia poseu-vos en contacte amb l’ateneu cooperatiu info@ateneubnord.cat
Alguns casos inspiradors que trobareu a la Guia:
Ateneu Popular de 9 Barris Nau Bostik (Sagrera, Barcelona) Espai de Circ de Cronòpis a Can Fugarolas Cuina de Can Fugarolas (Mataró) Horts de Can Fugarolas (Mataró) Can Sanpere, entrada a la fàbrica (Premià de Mar) Batiment7, entrada economat i bar (Mont-real, Quebec)