Troba el que busques al Fòrum TIC Social de Llefià de 2024
6 de setembre de 2024
El passat 6 de juliol va tenir lloc el Fòrum TIC Social de Badalona a Llefià i l’Ateneu cooperatiu hi va col·laborar amb una xerrada sobre els mapes “Troba el que busques” a les webs de l’Ateneu i la Perifèrica. Ja fa 24 anys que LlefiàNet organitza aquests vespres digitals a la fresca a la Plaça Trafalgar del barri de Badalona.
Enguany es van abordar temes com l’impacte social de la Intel·ligència Artificial, l’abús de les pantalles i els mòbils a l’escola i a casa, el mapatge i cerca de serveis i productes que ens pot oferir l’economia social i solidària al Barcelonès nord, i la divulgació del projecte Entitats de Badalona, projecte elaborat amb dades obertes per ciutadans i per als ciutadans.
Presentació dels mapes “Troba el que busques”
Com a resultat del treball de camp de l’equip tècnic de l’Ateneu contactant cooperatives i entitats de l’ESS, gràcies al mapa Pam a pam impulsat per la XES i al treball de l’equip de Pimpampum el Barcelonès Nord compta amb dos mapes de l’economia social i solidària i dels projectes culturals per consultar.
David Gómez, de la cooperativa femProcomuns i tècnic de l’ateneu cooperatiu, va presentar aquesta feina. Va explicar què fa l’ateneu impulsant el cooperativisme en tres itineraris principals (creació, transformació i relleu, consolidació) i per què és important comptar amb un mapa que permeti a la gent de Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià i els barris de la riba Besòs de Barcelona “trobar el que busquen” per resoldre necessitats a través d’iniciatives de l’ESS. Va explicar què és Pam a pam i per què l’ateneu va apostar per utiltizar el mapa col·laboratiu conjunt de l’ESS catalana, desenvolupat amb programri lliure per la cooperativa Jamgo. I com el mapa de Pam a pam incrustat a les webs de l’AteneuBNord i Perifèrica es complementa amb un directori desenvolupat per l’equip badaloní Pimpampum que permet filtrar segons diferents criteris el que s’està buscant.
També va posar en relleu que encara hi ha poques iniciatives de Llefià als mapes i va convidar a contactar amb l’ateneu perquè entrevisti i incorpori les que hi haurien de ser.
Mapa d’entitats de Badalona, intel·ligència artificial i prevenció en l’abús de dispositius mòbils.
Com sempre el Fòrum TIC Social havia escollit temes claus sobre els quals informar-se i debatre entorn als usos socials de les tecnologies i els seus reptes.
Un altre projecte de mapatge, amb el que l’ateneu ja ha establert contacte per col·laborar-hi, és el que va presentar en José Enrique Sánchez Moral, impulsor del projecte Entitats de Badalona. Aquest projecte admirable per la recopilació i presentació de dades té el propòsit d’actualitzar i fer accessible la informació de les entitats de Badalona. En José Enrique va que va explicar l’experiència de fer ús de les dades obertes (open data) per tal de tenir un millor coneixement de les associacions i entitats de la ciutat o que treballen a la ciutat així com les diferents fonts de dades que ha utilitzat i la feina de verificació i presentació de dades utilitzant OpenStreetMaps.
La Marina Gisbert, membre de la plataforma Aixeca el cap per un ús responsable i regulat de les pantalles, va presentar els eixos de la plataforma per tal de posar al centre la salut física i mental dels infants i adolescents davant d’una onada digitalitzadora generada per disfuncions del sistema econòmic. Va parlar dels riscos, tant físics com mentals, de fer servir prematurament els telèfons mòbils i de com des de les famílies, les escoles i els entorns dels infants es pot abordar la qüestió.
El Forum s’havia obert amb un col·loqui moderat per en José Luís Infante, de LlefiàNet, amb la participació de Ariel Guersenzvaig, professor i expert en filosofia i tecnologia, Xavier Vinaixa divulgador tecnològic i expert en IA i opendata i David Rodenas, doctor en informàtica, que van debatre sobre diferents biaixos de la IA l’impacte en àmbits com la feina, la ciutat, la sanitat i les desigualtats econòmiques i el seu futur.
24 anys de tecnologia social al servei dels barris
L’any vinent ja fara 25 anys (un quart de segle!) que LlefiaNet fa el Forum TIC Social de Llefia. Durant aquests anys s’han presentat gran diversitat de projectes d’us social de les tecnologies, programari lliure, coneixement obert i s’han fet debats rellevants sobre l’impacte social de les tecnologies. LlefiaNet porta al nucli del barri i per al veinat tots aquests temes, en paral·lel als diversos projectes tecnologics que fa sempre vinculats a resoldre necessitats de les persones.
Categories: