FORMACIÓ: Distribució d’aliments, globalització, COVID-19 i autonomia alimentària
29 d'abril de 2020

Des de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord us proposem una nova activitat en línia on tractarem el disbarat de la producció/distribució d’aliments globalitzada, Mercabarna i la distribució d’aliments a Catalunya i el consum agroecològic al territori. També definirem reptes i evidències dels canvis que cal fer arran de la COVID-19.
La sessió estarà dividida en tres parts:
1) Producció, distribució i consum d’aliments a escala global i a Catalunya en concret:
- Quin és el model de consum en l’àmbit global?
- Quins són els impactes?
- Quins són els màxims agents d’aquest model dominant?
- A Catalunya el model és el mateix?
En aquesta primera part analitzarem la concentració de poder que té el model de producció, distribució i consum d’aliments a escala global i l’impacte econòmic, social i mediambiental que provoca. Analitzarem holísticament que és la traçabilitat dels aliments i com podem identificar-la.
2) Alternatives al model de producció, distribució i consum global:
- Què són els circuits curts de comercialització?
- Què és l’agroecologia?
- Què entenem per sobirania alimentària?
- Quines iniciatives hi ha a Catalunya en aquest àmbit?
En la segona part ens endinsarem vers les alternatives que han sorgit per contrarestar el model dominant. Farem una anàlisi històrica, social, econòmica i política del seu desenvolupament a Catalunya i facilitarem una sèrie de recursos per identificar aquestes alternatives.
3) Tendències en el consum d’aliments i l’impacte de la COVID-19:
- Quines són les principals tendències en el consum d’aliments en l’actualitat?
- Quines amenaces i oportunitats es deriven d’aquestes tendències?
- Què ha mostrat la crisi de la pandèmia de la COVID-19?
- Quines iniciatives han sorgit i com poden ajudar a promoure un canvi d’escala en el model de consum d’aliments dominant?
- Quines són les claus perquè aquest canvi es produeixi?
La darrera part de la sessió té l’objectiu d’aproximar a les persones que hi participin en l’impacte que les plataformes digitals tenen en el consum d’aliments i quines oportunitats i amenaces s’obren a partir d’aquest fenomen. Finalment, veurem quines iniciatives han sorgit en el marc de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 i com podem recolzar-les com a persones consumidores.
La formació tindrà lloc el pròxim dijous 7 de Maig de 17 h a 19 h a través de la plataforma “Jitsi“. Aquesta comptarà amb la participació de Fem procomuns SCCL, amb Ricard Espelt i el Projecte singulars: Vall de Betlem.
Interessats podeu accedir a les INSCRIPCIONS. Un cop fet el registre se us farà arrivar l’accés a la plataforma en línia.
Per a més informació podeu contactar amb:
Anna Abellan
610381771
Categories: