Els cultius de Conreu Sereny, un model de biodiversitat per Europa, busquen relleu generacional

25 d'octubre de 2023

Els cultius ecològics de la cooperativa de consum Conreu Sereny, que treballa terres del Barcelonès Nord on distribueix les seves cistelles, estan essent estudiats per experts europeus i del centre públic de recerca CREAF, pel seu alt valor com a hàbitat natural amb una alta presència d’insectes i d’ocells. La cooperativa busca relleu generacional i ofereix ara un lloc de treball en aquest projecte, sense ànim de lucre i d’interès social, en aquest entorn tan especial, a la Serralada de Marina.

Un model de biodiversitat aviar, objectiu de recerca i un model per a Europa

Segons l’estudi europeu PNAS, les terres de Conreu Sereny, a Sant Jeroni de la Murtra, són l’excepció al que està passant en la major part d’Europa on s’han perdut el 25% dels ocells per culpa de l’agricultura intensiva lligada a grans parcel·les de monocultiu, amb pesticides i fertilitzants. Així ho va detallar Sergi Herrando, vicepresident d’European Bird Census Council i investigador del CREAF, al reportatge del Telenoticies de TV3 que compartim.

La recerca investiga l’efecte de la pressió antropogènica i l’impacte perjudicial de la intensificació de l’agricultura sobre la biodiversitat aviària continental, amb efectes sobre el canvi climàtic, la urbanització i la coberta forestal. El tipus d’observacions que s’han pogut fer en els cultius de Conreu Sereny, segons indica el reportatge, han servit de base a la recentment aprovada llei europea que indica que s’ha de restaurar el 20% del sòl terrestre i dels oceans pel 2030. L’informe té com a objectiu contribuir a les futures polítiques agrícoles europees, per aconseguir que s’equilibri l’alta productivitat de les pràctiques agrícoles intensives amb la protecció del medi ambient.

Dolors Clotas, treballadora de la cooperativa va explicar que s’hi fa una cultura ecològica que és contrària a la que es va imposar fa uns anys i que ha portat tants problemes per la fertilització del sòl, la dependència dels agroquímics. S’hi observa molta presència d’insectes, d’abelles, i això porta que arribin molts ocells, a pesar de la sequera i l’emergència climàtica i de l’entorn urbà on es troba.

La cooperativa, amb gairebé 10 anys de recorregut, busca relleu generacional

La cooperativa de Conreu Sereny es van crear el 2014, però el projecte havia nascut abans, el 2010, per l’interès de conèixer de primera mà d’on surten els aliments frescos que consumeixen. Utilitzen tècniques agroecològiques tradicionals i les combinen amb altres més innovadores, busquen la integració de l’espai hortícola a l’entorn natural que els envolta, i fan un ús racional dels recursos naturals.

Distribueixen les verdures i fruita de temporada a través de la venda directa i els circuits curts. Cultiven la terra a Sant Jeroni de la Murtra (a Badalona), i en el mateix lloc, els divendres i dissabtes obren parada, però també l’obren en el mercat Segarra de Santa Coloma; distribueix cistelles a domicili; i serveix cooperatives de consum de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i la Sagrera (Barcelona).

Ara busquen relleu generacional i ofereixen un lloc de treball, amb jornada completa i la possibilitat d’esdevenir persona sòcia de la cooperativa.

Categories: