Cooperatives escolars amb el programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE) coneixen les cooperatives mentores.
23 de març de 2023
Els nens i nenes de 5è de primària de les escoles Ítaca, Escola Badalones, Joan Coret, Llorens Artigues, Miguel Hernàndez, Pau Picasso i Turó d’en Caritg de Badalona, estan impulsant les seves cooperatives en el programa CuEme, aquest curs escolar.
La trobada el passat 16 de març a Badalona, de projectes participants en el programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE), va reunir iniciatives d’alumnes de 7 escoles de la ciutat. L’acte va ser una prèvia del que es podrà veure el 26 de maig en la parada dels Encants de Badalona, on es presentaran els resultats de cada projecte, i també va ser una ocasió per conèixer a fons les cooperatives madrines de la iniciativa, La Sargantana i Gramagraf.
L’objectiu del programa, impulsat de l’Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord i IMPO Badalona, el Servei d’Impuls Municipal de Promoció de l’Ocupació de l’Ajuntament de Badalona, és que l’alumnat de les escoles pugui crear i gestionar una cooperativa escolar amb el suport de l’escola, l’administració local, les cooperatives madrines i altres entitats.
Per això s’emmirallen en projectes de llarg recorregut i aprenen de la seva experiència. És el cas de Gramagraf, la impremta cooperativa d’arts gràfiques -que es va formar el 1985-, dedicada al sector de les arts gràfiques i impremta (digital, òfset i gran format) a Badalona, i totalment enfocada a l’economia social i solidària, cultura i la sostenibilitat. I també és el cas de La Sargantana, que va compartir com s’ha anat transformant el projecte durant els seus vint-i-set anys d’història, parlant dels inicis en el món de la restauració i el seu impacte en l’activitat cultural a Badalona. I va detallar el pas a cooperativa integral arran de la creació de la cooperativa de consum Cal Fideuer, i de l’activitat vitícola que desenvolupa a la Vall de Betlem. La idea base de la presentació era incidir en com els projectes cooperatius s’adapten i es transformen amb les inquietuds de les persones que les conformen i l’entorn on tenen lloc.
Amb CuEmE, es vol enfortir l’empenta i millorar la cultura emprenedora i el cooperativisme entre els nens i nenes de Badalona que així puguin posar les bases dels seus projectes.
Els tècnics de l’Ateneu, conjuntament amb l’equip de cada escola, treballen de manera didàctica amb aquest alumnat perquè entenguin, experimentin i apreciïn els valors del cooperativisme.
Es comença per fer una exploració de les habilitats de les potencials persones emprenedores. Es treballen els passos per a la creació de cada cooperativa, amb materials pedagògics i a través de l’experiència pràctica i del suport mutu. Es dissenya la imatge i es generen idees de com poden ser els productes. S’elegeix el projecte que es vol tirar endavant, es cerca el finançament i comença la producció! Es dona a conèixer el projecte, a través de la fase de comunicació, així s’inicia la venda, es recullen els fruits de la cooperativa i es fa el tancament i la memòria del projecte.
El programa CuEmE és el programa Cultura Emprenedora a l’Escola, vincula els ajuntaments i les escoles per fomentar la cultura emprenedora en el cicle superior d’educació primària, desenvolupant els valors, els hàbits i les capacitats de l’emprenedoria.
També et pot interessar…
Catàleg educatiu de l’Ateneu cooperatiu
Categories: Etiquetes: apadrinament, CuEmE, Educació, escoles