L’Assemblea de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya (XAC) de 2023 a Badalona

16 d'octubre de 2023

En l’any que se celebren els 125 anys de la primera assemblea del cooperativisme català a Badalona la ciutat ha acollit l’assemblea dels Ateneus cooperatius que impulsen l’economia social i solidària en 14 territoris que cobreixen tot el territori català.

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya (XAC) -l’espai de treball compartit dels 14 ateneus cooperatius presents arreu del territori- va celebrar l’Assemblea de 2023, el 10 d’octubre a Badalona.

La trobada es va fer a la seu del Cor de Marina de Badalona per celebrar que l’impuls cooperativista es continua organitzant, tal com es feia fa 125 anys, quan el 1898 es va fer la primera Assemblea del cooperativisme català a Badalona.

Es va comptar amb representants de tots els ateneus, i en representació de la Direcció General d’Economia Social, van participar el director, Juli Silvestre, i la subdirectora, Roser Hernández. Va ser una oportunitat per compartir reptes i objectius dels diferents grups i comissions de treball que formem part de la xarxa.

Què és la Xarxa d’Ateneus cooperatius

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius és un programa del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya que des de 2016 promou els ateneus com a serveis públics que porten a terme accions de generació d’ocupació mitjançant la creació de cooperatives i altres entitats de l’economia social, alhora que cartografien les cooperatives existents i els ofereixen serveis de consolidació i fan divulgació del model cooperativista.

Els ateneus son concebuts com espai de trobada, coordinació, aprenentatge i discussió, cooperació i transformació social amb uns principis comuns: justícia social, democràcia directa, deliberativa i participativa, decreixement i sostenibilitat, equitat i solidaritat.

Les entitats que formen part d’aquests ateneus són ens locals, empreses cooperatives o societats laborals, associacions i fundacions que tenen experiència en l’àmbit del cooperativisme i l’acompanyament per la creació i consolidació de projectes econòmics.

Què és el Cor de Marina

El Cor de Marina és una entitat històrica de Badalona, creada l’any 1882, en la mateixa època d’ebullició de l’associacionisme obrer i menestral que va veure la fundació de cooperatives com La Bienechora (que al 1898 acolliria l’assemblea del cooperativisme català). L’entitat va ser creada per gent de mar (mariners i pescadors) seguint l’esperit d’Anselm Clavé de crear Corals com a forma d’auto-organització de les classes populars. Actualment el Cor de Marina és una entitat viva que continua fent activitat social i cultural a la seva seu històrica, acabada l’any 1898 (justament el mateix any de l’assemblea del cooperativisme) que està declarat com a Monument històric-artístic.

125 anys d’articulació del cooperativisme

L’any 1898 a la seu de la cooperativa La Bienechora a Badalona (l’edifici que actualment acull el Conservatori de Música), es va celebrar la primera assemblea de cooperatives catalanes, s’hi fundà la Revista Cooperativa catalana i s’hi va crear el primer Comitè Regional (antecedent de les actuals federacions de cooperatives). Durant tot l’any 2023 estem celebrant els 125 anys de la primera assemblea del cooperativisme català.

Categories: Etiquetes: ,