Agents d’inserció sociolaboral del Barcelonès Nord creen una aliança per fomentar l’economia social i solidària

29 d'abril de 2024

El passat 5 d’abril es va celebrar una trobada d’agents socials i econòmics del Barcelonès Nord que treballen en l’àmbit de la inserció sociolaboral i el foment de l’economia social solidària. Va ser en el marc d’una taula territorial organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord a l’Espai Obert Ca La Sisqueta de Santa Coloma de Gramenet.

Taula Territorial el 5 d’abril de 2024 a Ca la Sisqueta

Aquesta trobada va servir per posar en comú les dificultats i oportunitats que els diferents agents troben als municipis del Barcelonès Nord a l’hora de desenvolupar programes i projectes de foment de l’ESS i la inserció sociolaboral. Un espai de trobada, reflexió i intercanvi que va servir per generar sinergies per unificar el diagnòstic sectorial de cadascun dels agents per tenir una visió global. Des de la feina desenvolupada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, les comunalitats (Comunalitat BDN Sud i Comunalitat L’enGRAMAtge), els ocells de foc (BN1 i Tangram), així com d’altres agents que treballen en aquest àmbit.

Així entitats que treballen en àmbits diferents van poder treballar plegats per enfortir la tasca que fa cadascuna individualment afrontant reptes de forma col·lectiva. De les assistents, la Fundació ECOM va exposar com des de la seva àrea laboral treballen per trobar oportunitats a persones amb discapacitats. Per la seva banda, dels programes Ocell de Foc -representats per entitats com el Casal dels Infants o la Fundació Badalona Capaç- van explicar els eixos d’inserció laboral amb joves així com l’acompanyament vital i en l’àmbit de la salut mental. També l’Associació ISIL explica els seus projectes d’inserció amb l’habitatge i la inserció sociolaboral a partir de programes de treball i formació amb joves extutelats, i un projecte empresarial de manteniment dels pisos assistits.

L’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord -representat per entitats com Capfoguer i DIP- va exposar la feina de coordinació i de promoure que programes públics no quedin deserts en el nostre territori, i a la vegada que això reverteixi en un millor impacte de les insercions laborals que es puguin aconseguir. En aquest sentit, les dues Comunalitats existents al territori -representades per la Fundació Badalona Capaç i Fòrum Dona Activa, en el cas de la Comunalitat BDN Sud, i per la cooperativa Menta i Xocolata i l’Associació Unió Segones Oportunitats, en el cas de la Comunalitat L’EnGRAMAtge de Santa Coloma- van detallar els àmbits concrets on intenten incidir com ara l’educació, les cures, l’atenció domiciliària, els drets de ciutadania, la cultura, així com els espais comuns, l’habitatge i l’energia, tot des d’una vessant comunitària. Programes que complementen l’acció dels mateixos agents que el conformen com poden ser els centres especials de treball -en el cas de la Fundació Badalona Capaç- o l’acompanyament a la inserció laboral de dones preceptores de renda garantida en el cas de Fòrum Dona Activa.

Un pla de treball compartit: inserció sociolaboral i foment de l’economia social i solidària

Un dels reptes d’aquesta taula territorial va ser debatre sobre com millorar la coordinació i desenvolupament de programes i projectes. En aquesta direcció es va indicar que cal tenir una visió conjunta de territori de cap a on es vol anar i quines necessitats compartides existeixen. Per això, va sorgir la proposta de reforçar projectes com les borses de treball que ja existeixen, buscant feines i ofertes que siguin dignes, i col·laborar en un projecte compartit des d’aquest vessant, fent prospeccions laborals conjuntes. Es conclou que la detecció de persones i projectes que vulguin inserir de forma conjunta entre programes i agents pot fer incrementar l’impacte, i donant a conèixer els serveis existents es pot facilitar molt l’accessibilitat a recursos.

L’enxarxament i el treball en comunitat és doncs un objectiu primordial, que pot facilitar la sensibilització amb les empreses del territori, la generació de borses de treball compartides i una xarxa d’empreses que retroalimentin els projectes per afavorir la inserció.

Promoció econòmica i inserció sociolaboral: conèixer l’oferta

Un altre dels objectius fixats és tenir eines de diagnòstic conjuntes, i la detecció d’altres agents de promoció econòmica que puguin col·laborar. Per això, es va acordar treballar per enxarxar i donar a conèixer els serveis que s’ofereixen des de les administracions públiques supramunicipals i municipals a Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Per fer una bona diagnosi cal primer conèixer el que ofereixen els agents al territori per després saber com aprofitar-ho des dels diferents programes i projectes.

Categories: Etiquetes: , ,