
Una cooperativa pot fer les mateixes activitats que qualsevol altra empresa però amb uns principis i objectius diferents basats en la gestió democràtica. Tal com descriu l’Aliança Cooperativa Internacional, una cooperativa és “una associació autònoma de persones que s’han agrupat voluntàriament per satisfer les seves necessitats i aspiracions econòmiques, socials i culturals comuns, a través d’una empresa de propietat conjunta i de gestió democràtica”. L’Ateneu cooperatiu acompanya gratuïtament a les persones que volen crear cooperatives o consolidar l’activitat de cooperatives existents.

Guia en procés d’elaboració
Per què cooperativa?
Una cooperativa és la millor eina per a crear un projecte col·lectiu amb activitat econòmica, social i/o cultural. Una empresa social basada en els principis democràtics, i on les persones sòcies participen de la propietat, la gestió i els resultats de l’activitat realitzada.
Fomenta els valors cooperatius del suport i respecte mutu, la solidaritat, el compromís social, la democràcia, la transparència, la responsabilitat i el treball col·lectiu, la igualtat i l’equitat.
Promou la dignitat i la satisfacció dels qui la constitueixen, així com la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del projecte.
L’educació,la formació, l’aprenentatge i el creixement personal i col·lectiu, el desenvolupament sostenible de la comunitat són principis bàsics pel desenvolupament d’una cooperativa.
Qualsevol activitat econòmica pot ser cooperativitzada: la producció, la distribució o la comercialització de productes i serveis; el consum o l’estalvi tot és susceptible de ser autogestionat!
La intercooperació entre cooperatives i amb entitats locals, enforteix la xarxa del moviment cooperatiu i de l’economia solidària, i és la raó de ser de les cooperatives.
Una persona, un vot. Les decisions es prenen en assemblea general dels i les sòcies, el vot de cada persona té el mateix valor, amb independència del capital aportat. La cooperativa estableix els seus mecanismes de decisió essencials, té el control democràtic.
La participació econòmica i la gestió democràtica garanteix la propietat col·lectiva dels mitjans de la cooperativa i dels recursos generats.
La responsabilitat és limitada a les aportacions subscrites de les persones sòcies, sempre que no hi hagi negligència en les funcions encomanades.
Les cooperatives són estructures econòmiques autònomes, formades per dues o més persones, que poden ser sòcies de treball, de consum o de serveis, en funció de l’activitat de la cooperativa.
Tipus de cooperatives
Hi ha diferents tipus de cooperatives segons l’objecte i la finalitat de l’activitat cooperativitzada.
Treball: Associen un mínim de tres persones físiques (inicialment poden ser dues) que, mitjançant el seu treball, es proposen produir béns o prestar serveis per a terceres persones. Exemple: Capfoguer
Cooperatives de treball: saber-ne més
- Guia pràctica per la constitució d’una cooperativa. Economia social. Generalitat de Catalunya. 2017
Serveis: Associen persones físiques o jurídiques titulars d’activitats econòmiques, professionals o artistes amb la finalitat d’adquirir conjuntament subministraments i serveis o d’emprendre operacions destinades a la millora econòmica i tècnica. Exemple:
Ensenyament: Tenen com a finalitat organitzar qualsevol mena d’activitat escolar o docent. Poden estar formades per la lliure associació de pares, mares, alumnat i docents. Exemple: Col·legi Verge de les Neus
Consumidores i usuàries: La finalitat de les sòcies és consumir productes o serveis.
Sempre que el nombre de persones sòcies no sigui superior a 10 es pot utilitzar el procediment exprés de constitució. Exemple: Som Mobilitat
Cooperatives de consumidores i usuàries: saber-ne més
- Els grups i cooperatives de consum al Barcelonès nord. AteneuBNord. 2020.
Habitatge: Promouen l’accés a l’habitatge de les persones que en són sòcies, amb voluntat d’oferir preus assequibles i diverses opcions d’adquisició: propietat, dret d’ús, etc. Exemple: Constel·lació del Gorg.
Cooperatives d’habitatge: saber-ne més
- Fulletó sobre habitatge cooperatiu de la Fundació La Dinamo (PDF per imprimir)
Agràries: Associen titulars d’explotacions agràries per tal de gestionar en comú la seva producció, la maquinària, i la transformació i venda de la seva producció. Exemple: PENDENT
Integrals: Quan integren, en una única cooperativa, finalitats diferents, per exemple, treball i consum. Exemple: femProcomuns.
