Fediverse: amb pas d’elefant, ens movem cap a les xarxes lliures, ens seguiu?
2 de febrer de 2023

No fa gaire que l’Ateneu cooperatiu de les Terres Gironines ens va convidar a formar part d’un dels nodes de la xarxa Mastodon. Aquest és un dels serveis de Fediverse, les xarxes socials lliures i federades, fora de les mans del capitalisme de vigilància. A pas d’elefant (o hauríem de dir de mamut), lent, però segur, des de l’Ateneu del Barcelonès Nord fem un primer pas per comunicar-nos a través de mitjans més afins als valors del cooperativisme. I us convidem a seguir-nos, perquè només si ens hi movem col·lectivament la xarxa tindrà sentit.

Acollim amb entusiasme la proposta de l’Ateneu cooperatiu de les Terres Gironines que amb la col·laboració de GALP Costa Brava i la cooperativa Resilience Earth han posat en marxa el node mastodon.economiasocial.org convidant-nos-hi a totes i tots a unir-nos-hi creant-hi un compte i començant a dialogar: ateneus cooperatius, cooperatives, organitzacions i qualsevol a títol personal. És un “node” perquè Mastodon (similar a Twitter com a eina per publicar i dialogar) no és un servei centralitzat. Al contrari, cada node és gestionat per algú que l’administra, però els nodes estan federats, de manera que podem seguir i ens poden seguir des d’altres nodes.
Des d’ara Mastodon és una més de les xarxes socials que farem servir des de l’Ateneu. Trobareu les nostres publicacions al compte ateneubnord@mastodon.economiasocial.org. No abandonem (encara) les xarxes socials en mans de grans corporacions del capitalisme extractiu i de vigilància que estàvem fent servir fins ara. Tot i la mirada crítica cap al que suposen, som conscients que el canvi ha de ser gradual. Fem un primer pas i us animem a fer-lo amb nosaltres. Si ens movem col·lectivament la conversa a les xarxes alternatives anirà agafant sentit.
Unir-vos al Mastodon d’economiasocial.org és molt fàcil. Cliqueu el botó següent i creeu-hi un compte.
Un cop el tinguis segueix-nos, explora qui més hi ha, segueix altres comptes, publica i comença a fer xarxa.
Fediverse
Mastodon és un més dels serveis de Fedivers, les xarxes lliures i descentralitzades. Si Mastodon és una eina de micro-blog (publicacions amb un nombre limitat de caràcters), hi ha altres xarxes més orientades a la imatge (com Pixelfed) o a la publicació de vídeos (com Peertube). Us animem a explorar les possibilitats d’aquest món de xarxes federades.

Com va això de Mastodon? Fem toot!
Ens ho explica Xarxanet…
Si entreu a la instància de Mastodon en la qual us heu registrat, veureu dues línies de temps.
__ Una línia de temps és de la instància on en la qual us heu registrat. En aquesta línia de temps veureu totes les publicacions de les persones usuàries que en formen part.
__ La segona línia de temps és la línia de temps federada. En aquesta línia de temps veureu publicacions d’altres persones usuàries. Aquestes persones usuàries són comptes seguits per les persones que formen part de la instància on us heu registrat.
Dins de la instància de Mastodon en la qual heu aterrat podreu publicar contingut. Publicar un contingut a Mastodon és conegut com a publicar un toot. Podeu publicar textos de fins a 500 caràcters.
En el cas que hi afegiu un enllaç, l’enllaç redueix el nombre de caràcters. En el cas de les imatges o vídeos que s’adjunten, no redueixen el nombre de caràcters. També es pot contestar a una publicació d’una altra persona usuària.
Com a Twitter, a Mastodon també podeu categoritzar les publicacions per etiquetes (hashtags). Si cliqueu sobre l’etiqueta, podreu veure totes les publicacions que s’hi han guardat.
Compartir una publicació d’una altra persona usuària és conegut com a donar un impuls. Un cop impulsada la publicació, les altres persones que us segueixen veuran la publicació. A part de publicar contingut i compartir-lo, també podeu marcar publicacions favorites.

Per saber-ne més…
- “Què és i com funciona Mastodon, l’alternativa si marxeu de Twitter” Xarxanet 11/2022 – Xavi Aranda / Carla Fajardo
- Si tens dubtes escriu-nos: comunicacio@ateneubnord.cat