Desvetllant la memòria del feminisme cooperatiu

27 de maig de 2024

El dimecres 5 de juny de 2024, en el marc del doble aniversari dels 120 anys de la Cooperativa La Moral de Badalona i dels 125 anys del Congrés del Cooperativisme Catalano-Balear, tindrà lloc una acció artística i la presentació del llibre “El moviment feminista cooperatiu” de Marc Dalmau i Mar Massip.

La cooperativa La Moral de Badalona, encara activa, fou una de les pioneres en la creació d’un Grup Femení que participaria en la creació, l’any 1932, de l’Agrupació femenina de propaganda cooperativista. Mar Massip i Marc Dalmau han estudiat aquell moviment i fruit d’aquesta recerca és el llibre “El moviment feminista cooperatiu” editat per Fundació Roca i Galès i Cossetània Edicions. Enguany que La Moral celebra el seu 120è aniversari (creada l’any 1904), que en fa 126 de la primera Assemblea del cooperativisme català a Badalona (1898) i 125 Congrés Cooperatiu Catalano-Balear a Sants (1899), a la mateixa seu de La Moral es farà aquest acte que combina acció artística i presentació del llibre, organitzat per la Perifèrica, cercle de cultura de l’AteneuBNord.

  • Dimecres 20 de juny
  • 19:00 a 20:30h
  • Cooperativa La Moral
    Carrer de Güell i Ferrer, 86, Badalona

Programa

  • 19h  Acció Artística
  • 19.40h Presentació llibre i agents vinculats a la jornada i celebració d’aniversaris
  • 20h Aperitiu
  • 20.30h Tancament de la jornada

Acció artística

L’acció artística sobre el feminisme cooperatiu anirà a càrrec del projecte teatral Calatea www.calatea.es inspirada en el llibre” El moviment feminista cooperatiu” del Marc Dalmau i Torvà i la Mar Masip editat per  Fundació Roca i Galès  i Cossetània Edicions.

El llibre

La història de l’Agrupació Femenina de Propaganda Cooperatista és una biografia col·lectiva que glossa la trajectòria d’un conjunt de dones obreres que s’organitzaren per vindicar el seu dret a un espai propi i conquerir l’autonomia dins el moviment cooperatiu català. Durant les primeres dècades del segle XX, en un context de forta hegemonia patriarcal, les cooperadores catalanes, una minoria entre minories, prengueren consciència, es formaren i s’autoorganitzaren, en una pugna per esdevenir visibles i ser reconegudes per la societat i pels seus companys. No obstant això, hagueren de transcórrer tres dècades per assolir-ho, durant la Segona República, coincidint també amb l’època de més esplendor del cooperativisme obrer de consum.

Sobre les autores:

Marc Dalmau (Barcelona, 1977). Soci fundador de la cooperativa La Ciutat Invisible (www.invisible.coop), de Barcelona, forma part de la llibreria i de la seva àrea de recerca. És llicenciat en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Antropologia Social i Urbana per la Universitat de Barcelona, i exerceix com a professor associat en ambdues universitats. La seva labor de recerca s’orienta en tres direccions: els estudis urbans, el cooperativisme històric i els moviments socials. En el camp de la història social del cooperativisme ha escrit diferents llibres i articles, i ha fet de comissari d’exposicions.

Mar Masip (Barcelona, 1991). Coordinadora del Centre de Documentació Cooperativista de la Fundació Roca i Galès (www.rocagales.cat).És graduada en Història per la Universitat de Barcelona i doctoranda inscrita al Grup de Recerca de Treball, Institucions i Gènere. La seva recerca es basa en l’aplicació de la perspectiva de gènere a la història de l’obrerisme i el món del treball entre els segles XIX i XX.

La Mar Masip i en Marc Dalmau, de forma conjunta, són responsables de la iniciativa Dones de Foc i d’Aigua (www.donesdefoc.org), un projecte de recuperació i visibilització de la memòria obrera femenina impulsat per La Ciutat Invisible.


Vegeu també

Categories: Etiquetes: , , , , ,