Coòpolis fa la seva assemblea a Badalona en els 125 anys de la primera del cooperativisme català

26 de juny de 2023

El passat 21 de juny de 2023 l’ateneu cooperatiu de Barcelona, Coòpolis, va celebrar la seva assemblea a Badalona. El motiu de desplaçar-se cap al nord del Barcelonès han estat els 125 anys de la primera assemblea del cooperativisme català que s’hi va celebrar l’any 1898.

L’assemblea de Coòpolis es va fer al Cor de Marina, una entitat històrica de la ciutat, contemporània de la Cooperativa La Bienechora, que va acollir la primera assemblea. L’Ateneu cooperatiu del Barcelonès nord va donar la benvinguda als companys i companyes de Còopolis i en el seu nom en David Gómez de la cooperativa femProcomuns va situar el context en el qual es va fer aquella primera assemblea, els seus antecedents en l’emergència del cooperativisme durant el segles XIX i l’evolució d’aquest durant el segle XX i principis del XXI.

Els punts principals de l’assemblea van ser:

  • Informació sobre el Bloc4BCN, trasllat de Coòpolis i línies estratègiques
  • Incorporació de noves entitats a l’ateneu
  • Governança interna de Coòpolis

En aquesta assemblea es va acordar la incorporació com a entitat participant a la pròxima anualitat de la cooperativa CICrA Justícia Ambiental a proposta del cercle de Transició ecosocial.

En l’assemblea també es van tractar diversos aspectes de l’Associació Coòpolis que és la coordina l’ateneu: codi ètic, reglament intern, pressupostos i memòries.

Bloc4BCN

El projecte BLOC4BCN – Espai Cooperatiu serà el nou centre de promoció del Cooperativisme i l’Economia Social i Solidària de Barcelona, a una de les naus del recinte fabril de Can Batlló. Actualment, l’espai està en rehabilitació amb un pressupost de 8,5 milions d’euros, més de 4.500 m2 i capacitat per 80 projectes.

A l’assemblea es va informar sobre l’estat del projecte, amb una previsió d’acabament de les obres al novembre i una obertura de l’espai al gener de 2024. Després de compartir la informació es va fer una dinàmica participativa per recollir aportacions sobre:

  • Que hauria de ser per a tu el Bloc4? Com té l’imagines?
  • Que podem fer durant el 2024 en el marc de l’Ateneu Cooperatiu – Bloc4?
  • Quins elements generen el màxim comú denominador, dels diferents cercles? (Necessitats i debilitats)

Què és Coòpolis

Es defineix com un dispositiu de foment i promoció de l’Economia Social i Solidària a la ciutat de Barcelona que, en el marc de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, s’orienta prioritàriament a la creació de noves cooperatives així com a la generació de llocs de treball en cooperatives existents. És un dels 14 ateneus cooperatius que fan aquesta tasca cobrint tot el territori català, entre els quals també hi ha l’Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord.

La seu principal de Coòpolis està situada al complex veïnal de Can Batlló, des d’on promou un ecosistema d’activitat socioeconòmica i formativa, de generació d’ocupació i d’impacte social. S’autodefineix com un laboratori per la intercooperació i l’enfortiment econòmic local, una eina per construir ciutats cooperatives: els nous territoris de la cooperació econòmica, social i solidària.

Què és el Cor de Marina

El Cor de Marina és una entitat històrica de Badalona, creada l’any 1882, en la mateixa època d’ebullició de l’associacionisme obrer i menestral que va veure la fundació de cooperatives com La Bienechora (que al 1898 acolliria l’assemblea del cooperativisme català). L’entitat va ser creada per gent de mar (mariners i pescadors) seguint l’esperit d’Anselm Clavé de crear Corals com a forma d’auto-organització de les classes populars. Actualment el Cor de Marina és una entitat viva que continua fent activitat social i cultural a la seva seu històrica, acabada l’any 1898 (justament el mateix any de l’assemblea del cooperativisme) que està declarat com a Monument històric-artístic.

125 anys d’articulació del cooperativisme

L’any 1898 a la seu de la cooperativa La Bienechora a Badalona (l’edifici que actualment acull el Conservatori de Música), es va celebrar la primera assemblea de cooperatives catalanes, s’hi fundà la Revista Cooperativa catalana i s’hi va crear el primer Comitè Regional (antecedent de les actuals federacions de cooperatives). Durant tot l’any 2023 s’estan celebrant els 125 anys de la primera assemblea del cooperativisme català.


Fotos: Coòpolis @coopolis_bcn

Categories: Etiquetes: , ,