Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

XERRADA: Com fer una comunitat energètica local cooperativa?

Dijous, 13 octubre 2022 a 19:00 20:30

Fer-nos la llum, amb energia renovable i col·lectivament, amb estalvi energètic i econòmic. Això ja és possible.

S’explicarà què són les Comunitats energètiques locals cooperatives, com es poden crear i casos que ja s’estan posant en marxa. L’augment de preus de l’energia està sent insostenible i, alhora, està guiat per l’especulació i la maximització del lucre d’unes quantes corporacions. La Unió Europea, des de 2018 (directives 2018/2001 i 2019/994), impulsa la creació de comunitats energètiques ciutadanes productores d’energia, on les mateixes consumidores d’aquesta en són sòcies. Les ciutats sempre serem deficitàries d’energia, però en podem produir una part, obtenint un doble estalvi, a més d’establir relacions justes amb comunitats d’àmbits rurals. Les comunitats energètiques es poden constituir com a cooperatives de consum i mancomunar també altres activitats relacionades amb l’energia (com compartir vehicles) o no (com les compres conjuntes).

Del grup motor a la cooperativa productora d’energia: si hi ha persones que vulguin crear comunitats energètiques locals es recolliran llistes de persones interessades per barris, per facilitar la creació de grups motors si és possible. L’ateneu cooperatiu pot assessorar-les en una part del procés i veurem quines altres entitats cooperatives poden fer assessorament i execució en l’àmbit tècnic.

Continguts de la xerrada:

  • Què és una CEL
  • CEL cooperativa i solidària
  • Casos a Catalunya
  • El cas del barri de Bon Pastor
  • Oportunitats de finançament
  • Debat i preguntes.

Comptarem amb la participació de la cooperativa de segon grau Batec, que agrupa altres cooperatives i associacions que impulsen comunitats energètiques a Barcelona. També comptem amb la col·laboració de l’AAVV de Sant Antoni i de l’associació Llefi@net.

Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord

Col·laboren: Batec, Associació de Veïns i Veïnes de Sant Antoni, Llefi@net

Centre Cívic Torre Mena

Pl. de Trafalgar, 1-3
Badalona, 08913
+ Mapa de Google