Taller – Xerrada sobre Economia Feminista

21 de febrer de 2020

El cicle ‘Ara! Vuit reptes per a la transformació social del Barcelonès Nord’ s’ha iniciat amb l’eix d’Economies Feministes.

El taller – xerrada sobre Economia Feminista impartit per l’organització Matriu va ser la primera activitat que ha inaugurat el cicle Ara!

Què és important a la vida? A què li dediquem el nostre temps lliure? Cap a on van els models d’emprenedoria? Van ser algunes de les reflexions que van compartir les assistents a la jornada. En general, es va concloure que la majoria de persones han de buscar esquerdes en el seu dia a dia per dedicar-se al que volen.

Matriu va explicar que l’economia segueix una lògica de mercat determinada i concreta basada en una explotació cap a les dones, la terra i el colonialisme. A més, aquest model econòmic actual beneficia tan sols a unes poques persones, mentre que les feines que ho sustenten queden invisibilitzades, precaritzades, no reconegudes i desvaloritzades.

L’Economia Feminista vol un programa econòmic amb la vida al centre. També pretén sumar diferents mirades per tal d’aconseguir una visió més global. És per aquesta raó que aposta per la interdependència i l’ecodependència. Mentrestant, l’Economia Social i Solidària pot ser el mecanisme de transició per sortir del sistema capitalista i caminar cap a un model econòmic feminista.

Per acabar la jornada, es va parlar sobre la importància de les cures als espais de treball. Es va arribar a la conclusió que les cures ho són tot, des dels àmbits d’acció fins als de relacions. En definitiva, moltes vegades es pensa que els conflictes sorgeixen per problemes impersonals, però realment són expressions de desequilibris d’altres parts.

Categories: