Sinopsi jornada d’agricultura i ramaderia a la Serralada de Marina

5 d'octubre de 2018

El passat dijous 26 de setembre al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra (Badalona) es va celebrar la primera trobada de productors agrícoles i ramaders de la Serralada de Marina. A la jornada, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, hi van assistir representants de set projectes que desenvolupen les seves activitats dins l’entorn del Parc i que treballen en els sectors de l’horticultura, la viticultura, l’apicultura i la ramaderia. També van ser-hi presents representants del consorci del Parc de la Serralada de Marina i de la cooperativa de serveis agroecològics Katuma.

Des de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord es creu necessari defensar i promoure els valors representats per aquestes iniciatives que abracen la defensa del territori en àrees periurbanes exposades a l’especulació urbanística i amb un evident risc de degradació, el manteniment del paisatge agrícola metropolità i el seu valor patrimonial i pedagògic, la conservació dels espais forestals, reduint l’afectació en cas d’incendi, i fent una funció de guarda del territori tenint en compte l’elevada presència humana en aquests entorns. La presència d’activitat agrícola prop d’àrees urbanes amb altes densitats de població, fa que la presa de consciència sobre els processos del cicle alimentari millori a l’hora que ho fa també en relació a la conservació del medi. Cal considerar, també, que el manteniment d’espais naturals ordenats al voltant de les ciutats té un impacte directe sobre la salut dels seus habitants.

Durant la jornada es va posar de manifest la necessitat d’establir processos d’intercooperació entre els diferents projectes per tal d’optimitzar l’ús dels recursos que disposen, així com, per a configurar una plataforma de col·laboració conjunta que millori l’efectivitat de les relacions amb l’administració, posi en marxa eines de dinamització de l’activitat agrària com els “bancs de terres” o per tal de millorar del coneixement que sobre aquestes activitats en té la població de les ciutats del Barcelonès Nord.
També es va fer esment del desig comú de superar la concepció resistencialista i marginal que té el sector dins del teixit econòmic del Barcelonès Nord avui en dia i fer entendre, tant a l’administració com els ciutadans del territori, la vital importància del manteniment i impuls de l’activitat agroramadera en aquest entorn metropolità.
També es va ressaltar el valor que representa disposar en el territori d’àmbits de generació de coneixement com és el Campus d’Alimentació de Torribera de la Universitat de Barcelona o la Unitat Docent Germans Trias i Pujol de la UAB, entitats amb les quals cal intentar d’arribar a acords de col·laboració tant pel que fa a l’àmbit experimental com el de divulgació.

Així doncs, la trobada va ser el primer pas per a consolidar la xarxa de productors del Parc de la Serralada de Marina, tasca que l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord considera una de les prioritats en aquest nou curs.

Categories: